Lovløsheten bare øker

Beograd 25. juni.Krigssensuren er opphevet, og det begynner å komme fram litt av hvert på tross av at den ytterst restriktive medieloven består.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigssensuren er opphevet, og det begynner å komme fram litt av hvert på tross av at den ytterst restriktive medieloven består.

I det politiske ukemagasinet Vreme står en stor artikkel om hvordan myndighetene kvalte B92, som var radiostasjon, bok- og tidsskriftforlag, teater, musikkprodusent, videoprodusent, internetleverandør osv. Det var et regelrett plyndringstokt ledet av politiet og ungdom fra Milosevics parti. Med B92 har det meste av den alternative scenen forsvunnet. Dagsavisa Glas Javnosti skriver i dag hvordan den systematisk ble motarbeidet av myndighetene under krigstilstanden. De skapte problemer for distribusjon, journalistene ble nektet informasjon og utsatt for sensur. Avisa fikk ikke papir, ikke en gang svar på søknad om import av papir. Videre: problemer med kraftforsyningen, med internettleverandøren, med televerket. I dag takker redaktøren ironisk myndighetene for at de ikke skapte større problemer enn de gjorde.

Mediemørket begynner å bli ganske tett. Regjeringen tar to skritt fram og ett skritt tilbake, mediene tar ett skritt fram og tvinges to skritt tilbake. Det viktige er at ingenting står stille.

Reservesoldatene blokkerer fremdeles veiene for å få den lønn de har krav på. De har også panservogner og artilleri, et argument som er noe sterkere enn når lærere krever lønn eller pensjonistene krever pensjon.

Pensjonistene er ellers Milosevics mest tro velgere.

Lovløsheten i Kosovo bare øker. Nå foregår regelrette plyndringstokter. Bandene, særlig de som trekker inn fra Albania og Makedonia, samt fjellbøndene, er ikke kresne: Der det ikke finnes serbiske hus og leiligheter å plyndre, tar de gjerne albanske. Etterpå svir de husene av. På folkemunne kalles nedbrente hus uten tak for kabriolet-hus. I byene overtar de gjerne leilighetene med innbo. Bilene stjeles og kjøres uten registreringsskilt. Tilstandene fra Albania for et par års tid siden utvides nå til Kosovo. Hvem står for tur i neste omgang?

UCK har kanskje skutt på Lamberto Dini og amerikanske soldater, KFOR vil kanskje beskytte ikke-albanere i Kosovo, UCK vil kanskje gi fra seg våpen, FN vil kanskje samle penger til siviladminsitrasjon i Kosovo, flyktningene vil kanskje kunne vende tilbake under ordnede forhold.

Noen steder har skolene tatt penger for registrering av nye elever, men ingen kan gi svar på hvem som har gitt tillatelse. Rektorene utnevnes direkte av ministeren og har utrolig vide fullmakter. Tanken er sannsynligvis at hvis det går, så går det. Den pongtongbrua som Milosevic åpnet for noen dager siden, er ennå ikke i bruk. Den skal visst åpnes to- tre ganger til. Det snakkes om en pris på Milosevic på fem millioner dollar. Så vidt jeg husker var det Reagan som spilte sheriffen i westernfilmene.