<strong>SLUTTAVTALE:</strong> - Det er riktig at avtalen ikke er henhold til offentlighetsloven, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) om sluttavtalen med tidligere rådmann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLUTTAVTALE: - Det er riktig at avtalen ikke er henhold til offentlighetsloven, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) om sluttavtalen med tidligere rådmann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

KrF-ordfører tok initiativ til sluttavtale:

Lovstridig hemmelighold om sparket rådmann

Sparket rådmann i Sokndal fikk 840 000 i sluttpakke, og lov til å fortelle omverden at han sa opp av fri vilje. I realiteten var det kommunen som tok initiativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

10. juni i fjor signerte Sokndal kommune en sluttavtale med rådmann Helge Madland. Partene forpliktet seg til å holde avtalen hemmelig. Det er i strid med loven, fastslår Norsk presseforbunds jurist.

I avtalens punkt 9 heter det:

«Partene forplikter seg til å bevare taushet rundt om avtalen og heller ikke kommentere fratredelsen eller forholdet knyttet til ansettelsesforholdet overfor omverden».

- Dette er en ulovlig formulering som ikke ville stått seg i retten. Sluttavtaler for rådmenn er underlagt offentlighetsloven, sier jurist Kristine Foss, spesialist på innsyn og offentlighet, i Norske presseforbund.

Hun understreker at det ikke er adgang til å avtale seg bort fra offentlighetsloven, og forteller at dette er en «klassiker». Det er slett ikke uvanlig at kommuner forsøker å hemmeligholde slike sluttavtaler, ifølge Foss.

- Det finnes flere klageavgjørelser på dette, som entydig fastslår at offentlighetsloven gjelder, understreker Foss. Hun sier eneste unntakshjemmel i denne sammenheng vil være opplysninger som etter annet lovverk er underlagt taushetsplikt, som sykdomsopplysninger.

Det skal sies at kommunen - til tross for taushetsklausulen - likevel har utlevert avtalen etter innsynskrav. Dagbladet har fått den nå, og VG har tidligere fått innsyn - da avisa omtalte i alt 44 rådmenn som var blitt sparket, hadde sluttet eller blitt presset til å gå etter intern strid.

I 19 av tilfellene lå det slike taushetsklausuler i avtalen.

Oppsagt

Det kan se ut som kommunen ikke bare prøvde å hemmeligholde avtalen, men også tildekket de reelle forhold. Samtidig som det heter at partene «etter initiativ fra arbeidstaker» er enige om å avslutte arbeidsforholdet, heter det også: «partene er enige i at det skal kommunisere utad at arbeidsforholdet er avsluttet etter Madlands initiativ, og at han skal takkes for jobben.»

Madland gikk på dagen.

FARENS OPPVEKST: Trygve Slagsvold Vedums far Trond forteller om en rørende omsorg fra det lille lokalsamfunnet da han og faren ble alene. Reporter: Gunnar Ringheim / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I lokale medier ble det slått fast at rådmannen selv hadde sagt opp. «Mandag trakk Helge Madland seg som rådmann», het det i Stavanger Aftenblad. «Sier opp jobben etter støy», skrev NRK Rogaland.

Ordfører i Sokndal, Trond Arne Pedersen (KrF), forteller at Madland var tydelig fra dag én på at han ønsket et signal dersom arbeidsgiver mente at han burde slutte.

«Rådmannen tok selv initiativ til å avslutte arbeidsforholdet», heter det fortsatt på kommunens hjemmeside.

Men Pedersen sier til Dagbladet at det var han som til initiativet til å avslutte arbeidsforholdet med Madland.

- Det var jeg, som ordfører, som til slutt ga dette signalet. Men da hadde Madland flere ganger tidligere tilbudt seg å slutte.

- Hvorfor står det noe annet i sluttavtalen?

- Det står begge deler i sluttavtalen, men det er godt mulig at dette burde vært bedre formulert. Fakta er uansett at Madland flere ganger tilbydde seg å slutte, mens flertallet i kommunestyret ønsket at han skulle fortsette. Basert på dette ble vi enige om at jeg skulle gi beskjed når jeg vurderte at det ikke lenger var mulig å komme i mål med ryddejobben.

- Det virker som dere lykkes med å «lure» lokale medier til å tro Madland sa opp selv?

- Vel, jeg skjønner at dere gjerne vil tolke det på den måten, men det er ikke riktig. Samtalen var omtrent slik: «Helge, nå tror jeg ikke vi kommer lengre». Og Helge svarte: «Ok, da må du gi meg en pakke, så slutter jeg». Lokalmedia var ikke særlig profesjonelle på denne tida og kjørte en massivt og ensidig press mot rådmannen, men akkurat dette formidlet de ganske riktig.

Etterlønn

Madland hadde på det tidspunktet han fratrådte vært ansatt som rådmann et drøyt år. Da han mistet jobben fikk han med seg en full, ny årslønn i sluttpakken, 840 000 kroner. I avskjedsgave fikk han også beholde jobb-PC og husleietilskudd for tre måneder.

Kommunestyret var kjent med avtalen, forteller ordfører Pedersen.

- Madland la ned en svært stor arbeidsinnsats i kommunen det året han var her og arbeidet langt mer enn det noen kunne forvente. Når det gjelder etterlønn ble dette avgjort av et enstemmig kommunestyre. Noen mente at han på bakgrunn av det han hadde gjort fortjente det, mens andre mente det var en grei måte å få en rask slutt på en sak som kunne blitt vanskelig, sier ordfører han.

- Bør vite hele sannheten

Både Arbeidstilsynet og et konsulentselskap leverte i 2018 rapporter som pekte på at Madlands lederstil som en av hovedgrunnene til et problematisk arbeidsmiljø i kommunen. På et tidspunkt var fire av fire kommunalsjefer i kommunen sykmeldt.

- VI REAGERER: Før kommunevalget i Kristiansand raser protestpartiene fram på målingene. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

- Sluttavtalen ble gjennomgått under behandlingen i kommunestyret. I etterkant er det enkelt å se at enkelt formuleringer burde vært justert, men sluttavtalen var i utgangspunktet ikke ment for offentligheten, sier Pedersen om den hemmeligholdte avtalen.

- Det medfører brudd på offentlighetsloven?

- Det er riktig at avtalen ikke er henhold til offentlighetsloven, og når vi ble klar over det, ble den straks nedgradert og gjort tilgjengelig for de som ba om det.

- Har ikke innbyggerne i Sokndal krav på åpenhet og på å vite hvem som faktisk avsluttet arbeidsforholdet?

- Jo, selvfølgelig. De bør vite hele sannheten, at begge parter ba om oppsigelse. Til nå har de bare fått vite at arbeidsgiver tok initiativ til å avslutte arbeidsforholdet, svarer Pedersen.

- Det virker ikke som om kommunen hadde tenkt å gå ut med dette?

- Vi rakk ikke gå ut med det før saken eksploderte i lokalmedia. Etter det handlet det mest om å få ro i rekkene. Avtalen var ikke hemmelig særlig lenge, for etter første innsynsbegjæring ble vi klar over at vi ikke kunne holde den hemmelig.

Madlands svar

Helge Madland forteller Dagbladet at jobben som rådmann i Sokndal ble langt mer krevende enn han hadde forutsett. Det som kunne blitt en trivelig avslutning på et langt yrkesliv, ble en langt mer krevende affære enn Madland var forberedt på.

- Jeg viser til ordfører sitt svar til dere. Det er riktig som han sier at jeg flere ganger tok dette opp selv, men ble oppfordret til å videreføre de endringer jeg var ansatt for å gjøre. Jeg ba selv om en sluttavtale. Der er også flere ledende politikere i Sokndal kjent med, sier han.

Denne artikkelen er blitt til i et samarbeid mellom Senter for undersøkende journalistikk (Sujo) ved Universitetet i Bergen og Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer