KrF-ordfører tok initiativ til sluttavtale:

Lovstridig hemmelighold om sparket rådmann

Sparket rådmann i Sokndal fikk 840 000 i sluttpakke, og lov til å fortelle omverden at han sa opp av fri vilje. I realiteten var det kommunen som tok initiativ.

SLUTTAVTALE: - Det er riktig at avtalen ikke er henhold til offentlighetsloven, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) om sluttavtalen med tidligere rådmann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLUTTAVTALE: - Det er riktig at avtalen ikke er henhold til offentlighetsloven, sier Sokndal-ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) om sluttavtalen med tidligere rådmann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

10. juni i fjor signerte Sokndal kommune en sluttavtale med rådmann Helge Madland. Partene forpliktet seg til å holde avtalen hemmelig. Det er i strid med loven, fastslår Norsk presseforbunds jurist.

I avtalens punkt 9 heter det:

«Partene forplikter seg til å bevare taushet rundt om avtalen og heller ikke kommentere fratredelsen eller forholdet knyttet til ansettelsesforholdet overfor omverden».

- Dette er en ulovlig formulering som ikke ville stått seg i retten. Sluttavtaler for rådmenn er underlagt offentlighetsloven, sier jurist Kristine Foss, spesialist på innsyn og offentlighet, i Norske presseforbund.

Hun understreker at det ikke er adgang til å avtale seg bort fra offentlighetsloven, og forteller at dette er en «klassiker». Det er slett ikke uvanlig at kommuner forsøker å hemmeligholde slike sluttavtaler, ifølge Foss.

- Det finnes flere klageavgjørelser på dette, som entydig fastslår at offentlighetsloven gjelder, understreker Foss. Hun sier eneste unntakshjemmel i denne sammenheng vil være opplysninger som etter annet lovverk er underlagt taushetsplikt, som sykdomsopplysninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer