<strong>Etterslep:</strong> I løpet av siste halvdel av året, må det ansettes mange nye politifolk hvis regjeringen skal nå målet sitt. Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener imidlertid at de vil få det til.&nbsp;
Etterslep: I løpet av siste halvdel av året, må det ansettes mange nye politifolk hvis regjeringen skal nå målet sitt. Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener imidlertid at de vil få det til.  Vis mer

Lovte 1000 flere politifolk på tre år. Bare 500 flere i distriktene til nå

Mens regjeringen skryter av politisatsingen, slår tillitsvalgte alarm om stillinger som holdes ledige fordi distriktene ikke har råd til å fylle dem.   

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En av Frps store kampsaker har vært jobben for mer synlig politi. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har skrytt av at de vil sørge for 1000 flere politistillinger siden regjeringsskiftet.

Tidligere i sommer anslo han overfor Dagbladet at bortimot 900 av dem var fylt. De ferskeste tallene fra Politidirektoratet sier noe annet.

Riktignok har regjeringen bevilget penger til 1000 nye politistillinger, men Politidirektoratets telling fra årets første tertial viser at politidistriktene bare har 500 flere politiansatte nå enn i 2013. Av disse er 173 i Oslo politidistrikt, som fra 1. januar også innbefatter Asker og Bærum.

Til sammenligning har for eksempel Nordland politidistrikt økt med seks stillinger.

Tallene får stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) til å tenne på alle pluggene.

- Det er direkte motstridende at Anundsen sier det har kommet så mange flere politifolk, samtidig som vi hører rapporter hver uke fra politidistrikter som sier det ikke har blitt bedre, men verre. Nå får vi bekreftet at bildet han prøver å skape ikke stemmer, sier stortingsrepresentanten.

<strong>Kritisk:</strong> Skeivfordeling, etterslep av ansettelser og vakanser gjør Sp-representant Jenny Klinge kritisk til regjeringens politisatsing. &nbsp;Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Kritisk: Skeivfordeling, etterslep av ansettelser og vakanser gjør Sp-representant Jenny Klinge kritisk til regjeringens politisatsing.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Oslo vinner

Klinge anklager justisministeren for å bidra til å skape et feilaktig bilde av virkeligheten.

- Situasjonen er at vi har et politi som sier at de ikke har nok folk og nok ressurser, og en statsråd som sier «Det er ikke noe problem, dere får da 1000 flere». Spriket mellom det politiet og statsråden sier, blir forståelig når vi ser at fordelingen av stillinger er så tung i favør av Oslo-området i forhold til resten av landet. Jeg håper bare det ikke går utover folks tillit til politiet, men heller deres tillit til statsråden, sier Klinge.

Denne sommeren har det nemlig kommet flere høylytte advarsler om bemanningskrise i enkelte deler av landet.

Statistikken viser at det faktisk har «forsvunnet» 100 politistillinger fra distriktene i årets fire første måneder fordi folk har sluttet uten å bli erstattet, eller fordi stillinger holdes ledige.

I Møre og Romsdal anslår Politiets Fellesforbund at det mangler hele 35 politistillinger. Her har tillitsvalgte forklart Sunnmørsposten at de dropper etterforskning av saker for å spare penger, og at noen politiansatte har så høyt arbeidspress at de får pustebesvær og hjertebank.

Nordland politidistrikt, den store taperen i den blåblå regjeringsperioden, må til en hver tid holde 50 stillinger vakante fordi de ikke har råd til å fylle dem.

Vil klare målet

Samtidig opplyser Øst politidistrikt, som består av de gamle distriktene Follo, Østfold og Romerike, at de holder mellom 40-60 årsverk ledig gjennom året på grunn av dårlig økonomi.

Likevel mener regjeringen at de skal klare å sørge for 1000 flere politiansatte til utgangen av året, slik de har satt mål om.

De venter nemlig at mange politidistrikt gjør ansettelser utover høsten. Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet i en epost til Dagbladet.

- Jeg legger til grunn at ambisjonene fra regjeringen om vekst i antall nye stillinger følges opp av Politidirektoratet og deretter av den enkelte politimester. Jeg vil derfor denne høsten særlig følge med på denne utviklingen slik at vi når de målene som er satt på dette området, skriver statssekretær Ove Vanebo (Frp) i en epost til Dagbladet.

Oversikt over utviklingen i politiårsverk i de norske politidistriktene fra 2013-2016.Tallene oppgis etter de nye politidistriktene fra 1.januar i år, også for 2013.
Politidistrikter201330.04.2016
Oslo (tidligere Oslo, Asker og Bærum):18552028
Øst (tidligere Follo, Romerike og Østfold):9801062
Innlandet(Gudbrandsdal, Hedmark, Vestoppland)485512
Sør-Øst(Vestfold, Telemark, Søndre- og Nordre Buskerud)9991028
Agder:410427
Møre og Romsdal (tidl. Sunnmøre og Nordmøre og R.)312329
Trøndelag (tidligere Nord- og Sør-Trøndelag)602622
Nordland (tidl. Salten, Helgeland, Midtre Hålogaland)418424
Troms189202
Finnmark (tidl. Østfinnmark og Vestfinnmark)201235
Vest (tidl. Sogn og Fjordane og Hordaland)770798
Sør-Vest (tidl. Haugaland og Sunnhordaland, Rogaland)656708
Politidistriktene totalt:78778375
Kilde: Politidirektoratet.

- Klinge anklager regjeringen for å skape et feilaktig bilde av virkeligheten?

- Vi fastholder det vi har sagt om at vi skal legge til rette for 1000 flere stillinger. Det er en kraftig opprustning fra hvordan det var da Jenny Klinges parti styrte, så vi kan ikke se at det er noe motstridende her, sier Vanebo.

Den ekstraordinære flyktningsituasjonen i fjor høst, har bidratt til at Politiets Utlendingsenhet, som i utgangspunktet bare jobber med registrering og utsendelse av asylsøkere, har økt antall ansatte kraftig under denne regjeringen. De har økt med 136 stillinger siden 2013.

Regner man PU og andre særorganer, som inngår i regjeringens «1000 flere-mål», har antallet politifolk økt med 680 siden regjeringsskiftet og fram til i dag.

Politiets Fellesforbund er likevel ikke fornøyd.

De er bekymret over det de mener er en økende trend hvor stillinger holdes ledige i større deler av året for at distriktene skal spare penger, slik varslene fra lokallagene deres tyder på.

Mer restriktive

- Mitt inntrykk er at distriktene venter lenger og lenger med å ansette folk fordi de ikke har råd, samtidig som pisken lurer i bakhånd sånn at de mister penger hvis de ikke ansetter i løpet av året. Slik blir flere stillinger stående ledig i lengre perioder i løpet av året, forklarer leder Sigve Bolstad, som mener utviklingen er bekymringsfull.

Avdelingsdirektør Frede Hermansen i Politidirektoratet bekrefter at nedgangen så langt i år er større enn vanlig, og at det trolig henger sammen med strammere økonomi i distriktene.

<strong>UJEVN BEMANNING:</strong> Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, er bekymret for en utvikling hvor politidistriktene holder stillinger ledig i løpet av året for å spare penger.&nbsp;
UJEVN BEMANNING: Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, er bekymret for en utvikling hvor politidistriktene holder stillinger ledig i løpet av året for å spare penger.  Vis mer

- I år har vi sett at nedgangen første tertial nok er noe større enn tidligere år, noe som nok henger sammen med at det økonomisk sett må gjøres tyngre prioriteringer av politimesterene. Dette gjør nok at de er mer restriktive og venter noe lenger med å ansette enn tidligere, sier han.

Samtidig understreker han at det er helt normalt at bemanningen svinger i løpet av året.

- Vi har en relativt høy bemanning når året starter, men så faller den jevnt mot sommerferien, hvor den igjen skyter i været på grunn av alle sommervikarene. Så går den ned igjen, før den gradvis går oppover mot måltallet i løpet av høsten, mener Hermansen.

Minner om reformen

Stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) i justiskomiteen er fullt klar over at mange politidistrikter har stramme budsjetter. Samtidig mener han det er viktig å avvente resultatet av politireformen før man drar konklusjoner om den blåblå regjeringens politisatsing.

Den ventes nemlig å sørge for effektivisering av politidistriktene , og har som ambisjon å sørge for mer politifolk i gatene.

- Det er et megatøft år fordi vi ruller ut reformen, men det er ikke noe mål for oss å sulte norsk politi, og vi føler oss sikre på at et blir bedre når den er ferdig, sier han.

<strong>KREVENDE REFORM:</strong> &nbsp;Jan Arild Ellingsen mener man må avvente noen dom over regjeringens politisatsing før etter at reformen er rullet ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREVENDE REFORM:  Jan Arild Ellingsen mener man må avvente noen dom over regjeringens politisatsing før etter at reformen er rullet ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Frp-Ellingsen, som representerer Nordland på Stortinget, mener det er logisk at Oslo får en større del av kaka enn andre.


- Jeg tror ikke det er noen som ønsker seg tilbake til at Stortinget detaljstyrte hvor mange som skulle jobbe på de forskjellige plassene. Oslo har de største problemene når det gjelder kriminalitetsbildet i Norge. Det er her det bor folk og er mest utfordringer. I tillegg har Oslo nasjonale oppgaver, som for eksempel beredskapstroppen og bombegruppa.

- Som stortingsrepresentant for Nordland, som bare har fått seks flere politistillinger siden regjeringsskiftet, er du fornøyd med din regjerings politisatsing?


- Det går ikke an å bli fornøyd, for det finnes fortsatt for mange uløste oppgaver. Jeg skulle gjerne styrket distriktene med en milliard til, men slik er det ikke. Budsjettet vi har nå er det beste vi har fått til, men det skulle så klart alltid vært mer penger, sier Ellingsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer