POD i 2012: 125 mill. POD i 2016: 275 mill.

Lovte å legge ned Politidirektoratet. Istedet mer enn doblet Frp pengepotten og hyrte inn over 100 nye politibyråkrater

Nå forsvarer Frp i regjering byråkratiet de for tre år siden ville avskaffe. 

SKULLE LEGGE NED POD:  Per Sandberg  sa i 2013 at Frp ville legge ned POD. I regjering sier Frp noe annet. Her er han i posthuset på Senja i forbindelse med Frps programarbeid denne høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKULLE LEGGE NED POD:  Per Sandberg sa i 2013 at Frp ville legge ned POD. I regjering sier Frp noe annet. Her er han i posthuset på Senja i forbindelse med Frps programarbeid denne høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2012 sa Frp-leder Siv Jensen at Politidirektoratet (POD) måtte legges ned. Før valget i 2013 lovte nestleder Per Sandberg det samme, hvis Frp havnet i regjering.

Istedet har direktoratet fått mer enn doblet sitt årlige driftsbudsjett fra 125 millioner i 2012 til svimlende 275 millioner i år.

Parallellt er det siden 2013 blitt hyret inn 119 nye politibyråkrater.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er kritisk.

- Veksten i Politi-Norge står ikke i forhold til veksten i POD. Det er ute i Politi-Norge samfunnsoppdraget skal løses, ikke i et Politidirektorat, sier Bolstad til Dagbladet.

Denne sommeren har politidistrikter landet over slått alarm om bemanningskrise - og flere steder i landet tvinges politiet til å holde stillinger ledige for å spare penger.

KRITISK: Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, er kritisk til styrkingen av POD. 
KRITISK: Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, er kritisk til styrkingen av POD.  Vis mer

Bolstad mener distriktene burde fått mer penger, og direktoratet mindre.

- Vi trenger noen som utfører flere av de oppgavene som er i POD, men ikke i den størrelsen vi ser i dag. Det er ute tilliten til publikum skapes, sier Bolstad.

Tar ikke kritikk

Statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet tar imidlertid ikke kritikk på løftebruddet.

Han mener det har skjedd mange endringer i direktoratet under denne regjeringen, og at det nå har livets rett.

- Det Per Sandberg sa i 2013, var at han ønsket å legge ned POD i sin nåværende form. Ser man på POD nå sammenlignet med 2013, har de en helt annen form nå, sier Vanebo, som uttaler seg på vegne av justisminister Anders Anundsen (Frp).

- Hvordan da?

- Man var bekymret for ressursbruken til POD sett i forhold til hva man hadde levert. Nå ser vi at beredskap, styringsevne, strategisk IKT og alle styringsfunksjonene som POD skal ivareta, er i en helt annen tilstand enn de var i 2013. Vi mener kritikken Sandberg rettet mot direktoratet i 2013 var riktig, men at det er en annen situasjon nå, sier Vanebo.

Det samme gjelder kritikken fra Siv Jensen, som han mener Frp har fulgt opp i regjering ved å gjøre direktoratet bedre.

- Selv om direktoratet er beholdt, har vi altså oppnådd det som var målsettingene for partiets reformønsker, mener Vanebo.

Doblet

For å klare det, har staten punget ut.

Parallellt har antallet personer som jobber for POD økt fra 222 totalt i 2013, til 341, hvorav 46 er «skjulte» ansatte, som er innbeordret på hospitering fra politidistrikter og ikke regnes med i den offentlige ansettelsesstatistikken.

I motsetning til sin partifelle i regjering, har ikke stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) skiftet syn på POD.

Han understreker at han fortsatt mener direktoratet bør legges ned og skylder på manglende flertall i Stortinget når det ikke har skjedd i regjeringsperioden.

- Makrotall viser at vi overordnet har klart å bremse veksten i byråkratiet, men POD er ett av direktoratene hvor vi ikke har klart det. Frp ønsker i utgangspunktet å avvikle POD, men det har vi vært helt alene om, og da er det litt vanskelig å få flertall, sier Leirstein (Frp), som er fraksjonsleder i justiskomiteen.

Han vil ikke gå inn på om økningen i POD har vært nødvendig, men mener veksten må begrenses så mye som mulig, ikke bare i POD, men også i andre direktorater.

- Det er ingen selvfølge at direktorater skal få den sedvanlige økningnen i budsjettene, så jeg forventer at statsråden går gjennom budsjettene med lys og lykter og ser om det er nødvendig. Jeg forventer også når man er ferdig med store prosjekter, nedbemanner i POD, sier han.

Kritiserer Sp

Vanebo mener på sin side at den økte pengebruken er en naturlig oppfølging av slakten mot norsk politi i Gjørv-kommisjonen, som ble lagt fram høsten 2012.

Den kritiserte mangelen på sentral styring i politiet.

Da er det for enkelt å argumentere med at direktoratet bør legges ned, mener Vanebo.

- Dette er personer som bidrar til tjenesteproduksjon det er behov for. Hadde det vært personer som kun skulle fylle ut skjema hadde vært noe annet. Det er for eksempel vanskelig å se for seg noen politireform uten disse personene, sier han.

Før Frp havnet i regjering, lovte de å kutte kraftig i byråkratiet.

ET ANNET POD: POD fortjente å legges ned i 2013, men gjør det ikke nå, mener statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ET ANNET POD: POD fortjente å legges ned i 2013, men gjør det ikke nå, mener statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

De har fått kritikk for å ha gjort det motsatte, ved å styrke direktoratene og øke antallet byråkrater.

Senterpartiets Ola Borten Moe er blant dem som vært krassest.

I sitt nye program går partiet inn for å legge ned hele Politidirektoratet.

- Styrkingen av POD kommer etter Gjørv-kommisjonens rapport, så vi oppfatter egentlig bare at vi følger opp det et bredt flertall på Stortinget har sagt. Da er det også pussig og vanskelig å vite hva det er Sp egentlig ser for seg, kommenterer Vanebo.

Han påpeker at det ikke er sånn at de ansatte i POD kan jobbe i politidistriktene, og at en nedleggelse bare vil medføre at oppgavene direktoratet gjør i dag må flyttes til departementet.

- Går ikke på bekostning

Dessuten kjøper han ikke premisset om at styrkingen av direktoratet går utover andre oppgaver i politiet.

- Jeg deler ikke oppfatningen av at styrkinga av POD har gått på bekostning av distriktene, for nye tall viser at politiet har fått 1000 flere stillinger parallellt med at POD er blitt bedre, sier han.

- Men penger er vel noe de ønsker seg mer av i distriktene også?

- Vi legger snart fram et statsbudsjett, og det er mulig at det da kommer en økning i frie midler til politidistriktene, uten at jeg kan si noe om det før det er lagt fram. Det jeg kan si er at vi tar situasjonen på alvor og vet at distriktene har stramme rammer, sier Vanebo.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Frp-nestleder Per Sandberg, og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i forbindelse med saken, uten å lykkes.

DatoFaste ansatteMidlertidig ansatteInnbeordret fra distrikteneTotalt
1.08.20131713021222
1.08.20162554046341
Kilde: Politidirektoratet
KRITIKK: Anders Anundsen (Frp) er blant ministerene som har fått mest kritikk. Denne høsten har det stormet mot ham fordi politidistrikter landet over har slått alarm om bemanningskrise. FOTO: JAN T. ESPEDAL.  
KRITIKK: Anders Anundsen (Frp) er blant ministerene som har fått mest kritikk. Denne høsten har det stormet mot ham fordi politidistrikter landet over har slått alarm om bemanningskrise. FOTO: JAN T. ESPEDAL.   Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer