- Lovverket tar ikke høyde for folk i krigstjeneste

Forsvarspolitikere vil endre loven etter at en norsk soldat, som ble skadd under oppdrag i Afghanistan, ikke får yrkesskadeerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at en norsk soldat har pådratt seg varig skade etter en risikofylt militær operasjon i bil i stor hastighet i Afghanistan.

Som alt norsk personell er han yrkesskadeforsikret gjennom Statens Pensjonskasse (SPK), men SPK har blankt avslått den unge mannens krav om yrkesskadeerstatning.

- Nei, dette er slett ikke greit. Det er fullstendig uakseptabelt. Vi kan ikke ha et lovverk hvor folk som har vært i farefulle operasjoner faller mellom alle stoler, sier nestleder i Forsvarskomitéen, Signe Øye (Ap) til Dagbladet.no.

Pensjonskassa viser til at den aktuelle militære operasjonen «er innenfor rammen av hans arbeid og man må kunne si at dette arbeidet innebærer en risiko for skade.

Dette er en risiko som faller utenfor yrkesskadedekningen, fordi en skade som oppstår i en slik situasjon er et resultat av den ordinære utførelse av arbeid.» SPK framholder at soldaten ble skadd mens han utførte en operasjon han hadde utført en rekke ganger tidligere, og at det ikke inntraff noe spesielt som avviker fra hvordan den militære operasjonen ellers utføres.

Nå vil den skadde Afghanistan-soldaten prøve avslaget fra Statens Pensjonskasse rettslig.

- Lovverket har ikke tatt høyde for at vi nå har folk ute i krigstjeneste, og fanger ikke opp disse tingene. Derfor må vi nå få på plass et lovverk som er tilpasset dagens situasjon, sier nestleder Per-Ove Width (FrP) i Forsvarskomitéen.


- Det kan ikke være slik at folk drar ut i farefulle oppdrag og blir skadd, uten at de er sikret erstatning, legger han til.

Stortingspolitiker Signe Øye har tro på at forsvarsminister og partikollega Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil sikre soldater i internasjonale operasjoner sterkere erstatningsmessig vern.

BILOPERASJON: Det var under en risikofylt militær operasjon i en Toyota Landcruiser at den norske Afghanistan-soldaten pådro seg varige skader. Arkivfoto: Forsvaret/Scanpix
BILOPERASJON: Det var under en risikofylt militær operasjon i en Toyota Landcruiser at den norske Afghanistan-soldaten pådro seg varige skader. Arkivfoto: Forsvaret/Scanpix Vis mer

- Forsvarsministeren har tatt tak i dette. Hun ser på hva vi kan og bør endre på, også når det gjelder lovverket. Vi har sett mange nok eksempler på at det er en jobb å gjøre på området, sier Øye.

REAGERER: Nestleder i Forsvarskomitéen, Signe Øye (Ap).
REAGERER: Nestleder Per-Ove Width (FrP) i Forsvarskomitéen.