- Løy du, Jens?

Løy Jens Stoltenberg da han sa han ikke var på regjeringsjakt? Snakker venninnen din sant når hun sier du ble fin med den nye permanenten? Leser du dette, kan du avsløre dem på ansiktet neste gang, kanskje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge amerikanske psykologer blir vi løyet for ca. 200 ganger hver eneste dag - omtrent hvert femte minutt. Men en nøye studie av ansiktsuttrykk, kroppsspråk og stemmen hos din samtalepartner kan avsløre ham, hvis du bare vet hva du skal se etter.

- Med rett trening kan mange mennesker lære å gjenkjenne en løgn.

Det sier Paul Ekman ved Universitetet i California til Time Magazine. Han har viet 15 år av sin karriere til forskning på løgn.

Gode «løgnere»

Ifølge Ekman ligger de fleste indikasjonene i ansiktet. Ansiktsmuskulaturen er nemlig direkte knyttet til de delene av hjernen som behandler følelser. I nevrologisk forskning hevdes det at ekte følelser følger andre baner i hjernen enn uekte.

De fleste av oss kan kontrollere enkelte muskelgrupper i ansiktet - men langt fra alle. Bare noen svært få av oss er i stand til å kontrollere alle ansiktsuttrykk. De fleste av dem er skuespillere - og politikere...

Ulf Dimberg, professor i psykologi ved Uppsala-universitetet, har forsket på ansiktsuttrykk og følelser. Ved å feste elektroder til folks ansikt, kan han måle ansiktsmusklenes reaksjon på impulser.

Dårlige «løgnere»


I siste utgave av Psychological Science, publiserer Dimberg forskning som underbygger kollega Ekmans teori.

- Du kan ikke skjule noe du ikke vet om, sier professor Dimberg.

- Vi viste folk bilder av ulike ansiktsuttrykk. De fikk se hvert bilde i 30 tusendels sekund, det går så fort at de faktisk ikke er klar over at de har sett det.

- Likevel fikk de en reaksjon på musklene i sitt eget ansikt, som tilsvarte bildet de hadde sett. Og de får ganske riktig en reaksjon i øyenbrynsmuskelen, sier Dimberg.