Ifølge amerikanske psykologer blir vi løyet for ca. 200 ganger hver eneste dag - omtrent hvert femte minutt. Men en nøye studie av ansiktsuttrykk, kroppsspråk og stemmen hos din samtalepartner kan avsløre ham, hvis du bare vet hva du skal se etter.
- Med rett trening kan mange mennesker lære å gjenkjenne en løgn.
Det sier Paul Ekman ved Universitetet i California til Time Magazine. Han har viet 15 år av sin karriere til forskning på løgn.
Gode «løgnere»
Ifølge Ekman ligger de fleste indikasjonene i ansiktet. Ansiktsmuskulaturen er nemlig direkte knyttet til de delene av hjernen som behandler følelser. I nevrologisk forskning hevdes det at ekte følelser følger andre baner i hjernen enn uekte.
De fleste av oss kan kontrollere enkelte muskelgrupper i ansiktet - men langt fra alle. Bare noen svært få av oss er i stand til å kontrollere alle ansiktsuttrykk. De fleste av dem er skuespillere - og politikere...
Ulf Dimberg, professor i psykologi ved Uppsala-universitetet, har forsket på ansiktsuttrykk og følelser. Ved å feste elektroder til folks ansikt, kan han måle ansiktsmusklenes reaksjon på impulser.
Dårlige «løgnere»
I siste utgave av Psychological Science, publiserer Dimberg forskning som underbygger kollega Ekmans teori.
- Du kan ikke skjule noe du ikke vet om, sier professor Dimberg.
- Vi viste folk bilder av ulike ansiktsuttrykk. De fikk se hvert bilde i 30 tusendels sekund, det går så fort at de faktisk ikke er klar over at de har sett det.
- Likevel fikk de en reaksjon på musklene i sitt eget ansikt, som tilsvarte bildet de hadde sett. Og de får ganske riktig en reaksjon i øyenbrynsmuskelen, sier Dimberg.