Løy, forfalsket og hindret etterforskningen

Höegh Fleet Services har godtatt bota på 23,8 millioner kroner fra staten Washington for å ha løyet, forfalsket og hindret etterforskning av ulovlige oljeutslipp fra sitt lasteskip. Tipseren om bord blir millionær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Dette sa Höegh seg skyldig i
 • Hoegh.no

  (Dagbladet.no): Det norske selskapet som styrer 60 lasteskip verden over innrømmet i mars overfor amerikanske myndigheter at de hadde dumpet olje ulovlig rett i sjøen, og hindret etterforskningen av utslippene. Totalt innrømmet selskapet sju lovbrudd overfor amerikanske myndigheter, blant annet å lyve til føderale inspektører, forfalske dokumenter og å ha forhindret etterforskningen av saken.

  - Forliket er nå effektuert og boten betalt, sier Olav Sollie, Senior Vice President i selskapet til Dagbladet.no.

  Han sier at det var 2. maskinisten om bord på lasteskipet Minerva som brøt både selskapets instrukser og internasjonale lover da han bygde om oljeutskilleren på 39 000 tonneren «Minerva» slik at spillolje gikk rett ut i sjøen.

  Oljeutslippene ble avslørt da en ansatt om bord på skipet tipset kystvakten i Vancouver i Washington, melder Kentucky.com.

  I tillegg til å utstede bota, ga dommer Ronald Leighton også 300 000 dollar i belønning til personen som tipset kystvakten, altså over to millioner norske kroner.

  Dommeren beordret i tillegg Höegh å gjennomgå rutinene på sine 38 skip som trafikkerer amerikanske havner. Dersom dette ikke blir gjennomført risikerer de å bli nektet anløp i USA.

  Rekordbot


  Olav Sollie sier til Dagbladet.no at 2. maskinisten som bygde om oljeutskilleren allerede er dømt til tre ukers fengsel, og at han ikke lenger jobber i selskapet.

  - Det som skjedde er helt imot vår policy, sier Sollie. Han innrømmer at det har vært mye ubehagelig presseomtale etter oljeutslippene.

  - Vi ønsker å stå fram som et kvalitetsselskap og håper dette ikke er representativt for oss, sier Sollie.

  Myndighetene i staten Washington opplyser at bota og tiltakene de krever gjennomført fra Höegh er de kraftigste som noen gang er gitt i staten noen gang.

  Höegh eier totalt 40 skip og driver kommersielt totalt 60 skip.

BØTELAGT: Det norske rederiet har fått tidenes strengest miljøbot i staten Washington.