Corona:

Løy og skjelte ut smittesporerne

Nå risikerer flere politianmeldelse.

FIKK NOK: Hemsedal-ordfører Pål Rørby reagerer sterkt etter at smittesporere fra kommunen ble møtt med løgn og utskjellinger fra folk som gjestet bygda forrige helg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FIKK NOK: Hemsedal-ordfører Pål Rørby reagerer sterkt etter at smittesporere fra kommunen ble møtt med løgn og utskjellinger fra folk som gjestet bygda forrige helg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Minst ti personer er så langt bekreftet smittet etter private fester i Hemsedal i helga. Det er blitt klart etter smittesporerne i Hemsedal begynte å jobbe med ett tilfelle seint onsdag kveld. Men arbeidet var alt annet en enkelt, melder Hallingdølen.

- Smittesporerne våre ble møtt med ufine holdninger. Noen lar være å svare på telefon. Andre gir direkte misvisende og usanne opplysninger. En relativt ung kvinne, som jobber som smittesporer, fikk en skikkelig skyllebøtte av en godt voksen mann, som burde vite bedre, sier Hemsedal-ordfører Pål Rørby (Sp) til Dagbladet.

Minst ti

En kommune som Hemsedal har mange gjester fra andre kommuner gjennom skisesongen. Etter hver helg tar det ofte noen dager før smitten blir bekreftet. Først onsdag kveld fikk Hemsedal beskjed om smittetilfellene. Alle de involverte kommer fra ulike kommuner på det sentrale Østlandet.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Totalt er ti personer bekreftet smittet. Ytterligere to har symptomer og regnes som smittede, ifølge Rørby.

I mange større kommuner har ikke smittesporerne kapasitet til å jobbe seg lenger tilbake enn 48 timer. Dermed måtte smittesporerne i Hemsedal begynne detektivarbeidet selv. Men den godt voksne gjengen var alt annet enn samarbeidsvillig.

- Heldigvis er det veldig sjelden at vi opplever noe sånt som dette. Men når vi gjør det, må jeg si ifra. Dette er voksne mennesker, som burde vite bedre. Når smittesporerne blir bevisst hindret på denne måten, tar det også unødvendig lang tid, sier Rørby.

Noen av de involverte i gjengen som besøkte Hemsedal i helga, risikerer nå politianmeldelse.

PÅGANG: Ordfører i Hemsedal kommune, På Rørby, sier de er klar for storinnrykk til kommunen i årets vinterferie. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

- Høy puls

- Vi er alle lei av denne pandemien og ønsker at det var over. Men det er den ikke, og våre smittesporere kan ikke behandles på denne måten. Dette er en gjeng som har besøkt hverandre, og det er mistanke om brudd på lokale forskrifter. Det er svært få vi har politianmeldt gjennom pandemien, men i dette tilfellet kan det bli aktuelt å vurdere anmeldelser, sier Rørby.

Da smitten ble kjent onsdag kveld, satte kommunen krisestab, ledet av ordføreren.

Kommunen manglet oversikt over hvor personene hadde vært og hvor stort dette utbruddet kunne være. Først etter at Hemsedal fikk bistand fra smittesporere i de smittedes hjemkommuner, forsto flere alvoret og ble mer medgjørlige. Det var først utover torsdagen at Hemsedal fikk oversikt over omfanget av smitten.

- Vi hadde høy puls i går kveld. Nå har vi bedre oversikt, og føler ingen grunn til å slå den store alarmen. Jeg tror lokalbefolkningen har gått klar. Men det vi sier nå, trenger ikke å være riktig om noen timer, eller i morgen, så vi puster ikke helt lettet ut, sier Rørby til Hallingdølen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer