Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løy om at Heathrow var et terrormål for å slippe mer vanntortur

En av hovedmennene bak 11. september.

FABRIKERTE TERRORMÅL: Terroristen og al-Qaida-toppen Khalid Sheikh Mohammed skal ifølge rapporten fra det amerikanske senatet ha fabrikert at flyplassen Heathrow i London var et terrormål. Dette skjedde under et avhør der Mohammed ble torturert. Foto: AFP PHOTO / HO
FABRIKERTE TERRORMÅL: Terroristen og al-Qaida-toppen Khalid Sheikh Mohammed skal ifølge rapporten fra det amerikanske senatet ha fabrikert at flyplassen Heathrow i London var et terrormål. Dette skjedde under et avhør der Mohammed ble torturert. Foto: AFP PHOTO / HO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIAs avhørsmetoder møter massiv kritikk og etterretningsutvalget i det amerikanske senatet la tirsdag fram en rapport480 sider hvor det blant annet slås fast at det ble brukt torturmetoder.

Én av situasjonene som dras fra er fra avhør med Khalid Sheikh Mohammed - kalt «KSM» -  en av hovedmennene bak angrepene mot USA 11. september.

Under et av avhørene skal Mohammed ha gitt falsk informasjon og løyet om at flyplassen Heathrow var et terrormål. Dette skal ha skjedd under CIAs vanntortur.

Terroristen la fram falske planer om å ramme både flyplassen og næringsområdet Canary Wharf i London, ifølge rapporten.

Torturert 183 ganger Khalid Sheikh Mohammed ble arrestert i Pakistan 1. mars 2003 og ti dager etter arrestasjonen skal han ha blitt påført vanntortur for første gang. Ifølge rapporten ble al-Qaida-toppen torturert 183 ganger, og det ble heller aldri forsøkt å skaffe informasjon fra Mohammed på andre måter.

Det var under ett av disse avhørene det ble påstått at Heathrow var et kommende terrormål og «KSM» hevdet å ha kjennskap til en skisse av en bygning i Canary Wharf-området.

Informasjonen CIA fikk viste seg å være falsk - og terroristen skal angivelig bare ha gitt dette for å stoppe torturen. Mohammed har i senere tid trukket tilbake informasjonen. I senatets rapport skriver de at CIA ikke tviler på at dette stemmer.

Kritikk Senatsrapporten lesnvner CIAs avhørsmetoder i perioden 2001 til 2009 lite ære. En av hovedkonklusjonene er at avhørsmetodene var virkningsløse, og at de ikke førte til opplysninger som avverget snarlige terrorangrep.

Blant annet omtaler den afghaneren Gul Rahman som frøs i hjel i det hemmelige CIA-lokalet som ble kalt «saltgruva» i Afghanistan 20. november i 2002. Han hadde blitt pågrepet under én måned tidligere.

Blant metodene CIA brukte som nå er forbudt, var simulert drukning, kalt vanntortur eller waterboarding.

En annen metode var å nekte fangene søvn, noen opp til 180 timer, ifølge BBC.

Lik Dagbladet på Facebook