Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løy om menneskesmugling

Hevdet hun ble dopet ned med Fanta, kidnappet og seksuelt misbrukt. Dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 27 år gamle afrikanske kvinnen er dømt for falsk anmeldelse, falsk forklaring og for å ha pådratt en annen person en uriktig siktelse.

Kvinnen fikk politi og krisesenter til å tro at hun var smugleroffer, sexoffer og fra det krigsherjede Sudan.

Før dommen ble avsagt i Oslo tingrett sa kvinnens forsvarer til Dagbladet.no at hun erkjente delvis straffeskyld.

- Hun erkjenner delvis straffeskyld i å ha levert falsk anmeldelse, og hun erkjenner delvis straffeskyld i å ha gitt uriktige opplysninger til utlendingsmyndighetene, sa advokat Henrik Boehlke.

Ett års fengsel

Nå er hun dømt til fengsel til ett års fengsel. Kvinnen er funnet skyldig i falsk anmeldelse, falsk forklaring og å ha pådratt en annen person en uriktig siktelse.

En 31 år gammel student er dømt til åtte måneders fengsel for medvirkning.

Han anket dommen på stedet, 27-åringen tok betenkningstid.

- Aktors ville ha to år, så vi synes ikke ett år er veldig strengt, men vi vil likevel vurdere å anke saken, sa advokat Henrik Boehlke til Dagbladet.no etter at dommen var lest opp.

image: Løy om menneskesmugling

- Dopet ned med Fanta

Grunnlaget for tiltalen var at hun i februar i år trappet opp på politihuset i Oslo og hevdet hun var utsatt for menneskehandel, frihetsberøvelse og seksuelle overgrep.

I anmeldsen beskrev hun blant annet hvordan hun hadde møtt en person med oppgitt navn «Morten» i Egypt.

Et par måneder i forveien hadde hun blitt dopet ned av innholdet på en flaske som hun trodde var Fanta-brus. Da hun kom til seg selv igjen var hun i Norge. Der ble hun de neste tre ukene holdt innelåst av «Morten» på et ukjent sted.

Angivelig skulle denne «Morten» ha seksuelt misbrukt henne, mens en person ved navn «Mickey» filmet overgrepene.

Alt dette var ren løgn.

Krisesenter i fem måneder

Da kvinnen dukket opp på Oslo krisesenter i februar ble historien hun presenterte tatt svært alvorlig. Mens politiet etterforsket saken fikk kvinnen oppholde seg på krisesenteret de neste fem månedene.

Til politiets utlendingsenhet oppga hun at hun kom fra det krigsherjede Sudan og het Aithira Nyadiang Deng.

Da politiet etterforsket saken fant de kvinnens egentlige pass hjemme i leiligheten hjemme hos en av de mistenkte. Dermed begynte hele historien å rakne.

• Kvinnen var ikke fra Sudan, hun var fra Kenya.

• Hennes egentlige navn var ikke Aithira Nyadiang Deng.

• Kvinnen var ikke offer for menneskehandel. Derimot hadde hun vært au pair i Norge i tre år.

• De øvrige opplysningene i anmeldelsen stemte heller ikke. Kvinnen var verken blitt  kidnappet eller utsatt for seksuelle overgrep.

Tre personer pågrepet

Men før sannheten kom for dagen hadde politiet etter et halvt års etterforskning pågrepet tre personer.

Oslo tingrett mente politiets beviser ikke holdt til varetektsfengsling, men skulle la Borgarting lagmannsrett se på saken. Så langt kom rettsprosessen aldri.

I stedet var det kvinnen som ble fengslet og tiltalt. Det samme ble også en av de tre som opprinnelig var pågrepet i saken.

Av tiltalebeslutningen går det frem at politiet mener han medvirket til falskneriet. Blant annet var det han som hjalp kvinnen til krisesenteret, og hjemme hos han ble det funnet PC-utstyr brukt til å lage de falske dokumentene.

FALSK FANTA-FORKLARING: Kvinnen hevdet at hun hadde blitt dopet ned av innholdet på en flaske som hun trodde var Fanta-brus. Da hun kom til seg selv igjen var hun visst nok i Norge. Nå er hun dømt for falsk forklaring.