Løy om møte med Saddam

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld hevder han advarte Saddam Hussein mot Iraks kjemiske krigføring da de to møttes i 1983. Det stemmer ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det offisielle referatet fra samtalene er ikke kjemiske våpen nevnt.

20. desember 1983 håndhilste Donald Rumsfeld på mannen han nå ønsker å utslette. Rumsfeld var daværende president Ronald Reagans spesialutsending til Irak og var i Bagdad for å etablere et tettere forhold mellom Saddam Hussein og USA.

På denne tida var USA vel kjent med at Irak brukte kjemiske våpen i krigen mot Iran «nesten daglig», som det heter i et avgradert dokument fra amerikansk UD.

Tok det ikke opp

Da Rumsfeld fikk spørsmål om møtet med Saddam fra CNN den 21. september i fjor, sa han følgende:

- Under det besøket advarte jeg ham faktisk mot bruken av kjemiske våpen.

Ifølge referatet fra det 90 minutter lange møtet er ikke dette riktig. Ikke på noe tidspunkt tok Rumsfeld opp Iraks massive bruk av kjemiske våpen mot iranske soldater. Det hemmeligstemplede referatet er nå avgradert og Dagbladet har en kopi av dokumentet.

Kjemiske våpen ble imidlertid nevnt i en bisetning under et møte mellom Rumsfeld og daværende utenriksminister Tariq Aziz dagen før møtet med Saddam Hussein.

Ville bli venn

Det samtalene mellom Rumsfeld og Saddam dreide seg om, var situasjonen i Midtøsten, krigen mellom Iran og Irak og behovet for bedring av relasjonene mellom USA og Irak.

- Å ha en hel generasjon med irakere og amerikanere som vokser opp uten forståelse for hverandre har negative implikasjoner og kan lede til misforståelser, sa Donald Rumsfeld i en av sine samtaler med regimet i Bagdad.

Og etter møtene i 1983 startet USA med direkte krigshjelp til Irak. Det er ikke i regionen eller Vestens interesse «at utfallet av krigen blir noe som svekker Iraks rolle eller fremmer interessene og ambisjonene til Iran», fortalte Rumsfeld til Saddam i møtet 20. desember 1983.

Biovåpen

Nå forsøker Rumsfeld å tone ned den amerikanske militære hjelpen til Saddam. I et intervju med fjernsynsstasjonen al-Jazeera tirsdag denne uka sa Rumsfeld:

- Så langt jeg vet var den eneste assistansen som ble gitt, noe etterretningshjelp. Hvis det var mer, er ikke jeg kjent med det.

Dokumenter som nå er avgradert viser at hjelpen var langt mer enn «noe etterretning». USA forsynte Irak med satellittbilder som viste fiendens troppeforflytninger, de forsynte dem med datautstyr, helikoptre som seinere ble brukt i den kjemiske krigføringen mot kurderne og - kanskje mest urovekkende - biologisk materiale som eksperter mener kunne brukes til å lage biologiske våpen, blant annet anthrax.