- Løy om radioaktivt avfall i elv

Institutt for energiteknikk (IFE) har holdt tilbake opplysninger om de faktiske verdiene av radioaktivt avfall i Nitelva ved Lillestrøm. Dobbelt så høye verdier ble målt, men ikke rapportert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fastslår en rapport fra Statens strålevern, etter at helseminister Dagfinn Høybråten krevde en full redegjørelse om det sterkt forurensede området.

Rapporten sier også at IFE ikke har opplyst om at de forurensede områdene ligger tørrlagt deler av året, til tross for at de har vært klar over dette i over to år.

- IFE har så seint som i oktober i år løyet om nivået av plutonium til myndighetene. Jeg er klar over at dette skjer i Nord-Korea, men vi lever i Norge. Vi behandler ikke atomavfall på denne måten her, sier en sjokkert Thomas Nilsen i Bellona. Han tror at rapporten vil føre til at IFE ilegges en saftig bot, etter at miljøorganisasjonen anmeldte instituttet til politiet tidligere i høst.

- Dette vil trolig føre til at vi får en av norgeshistoriens største oppryddingsaksjoner på miljøsiden. Store deler av elvesedimentene må graves opp og lagres forsvarlig, og IFE må betale regningen, sier Nilsen.

Beboerne i området føler at IFE har ført dem bak lyset.