Løy om selvmordet, avslørt av mobilen

BODØ/OSLO (Dagbladet.no): Moren til avdøde Hetal Amin (21) fikk mistanke til Mats Storvik (24) da hun fikk en utskrift fra datterens mobiltelefon. Storvik er tiltalt for aktiv medvirkning til selvmord, og risikerer 15 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetals mor har hatt en tøff dag i retten i dag. Hun har brutt sammen flere ganger når hun har fortalt om Hetals oppvekst og omstendighetene rundt selvmordet på et hotell i Amsterdam natt til 23. januar i 1998.

Nå har hun forklart seg om hvordan hun fikk mistanke til datterens bestevenn Mats Storvik, som bodde sammen med henne på hotellet «The Globe» natten Hetal tok sitt liv. Det var foreldrenes og bistandsadvokat Harald Stabell som fikk politiet til å ta opp igjen saken etter at nederlandsk politi hadde henlagt den.

Ringte foreldrene selv

Ifølge Hetals mor fikk hun og faren dødsbudskapet lenge etter andre som kjente Hetal. De visste ikke noen ting da Mats Storvik ringte fra Schipol-flyplassen utenfor Amsterdam ettermiddagen den 23. januar. Det eneste han skal ha sagt er «Hun er død». Ifølge mora gjentok han dette flere ganger.

- Jeg trodde hun hadde blitt utsatt for en ulykke, sa mora.

Hun hadde selv snakket med Hetal ettermiddagen kvelden før, torsdag den 22. januar. Datteren hadde ringt fra en restaurant hun hadde vært og spist på.

- Jeg kommer hjem søndag, sa Hetal.

Mora spurte om hun ikke kunne stanse i Trondheim for å plukke opp noen papirer, men Hetal sa hun var så lei av å reise at hun ville dra rett hjem til Bodø. I tidligere samtaler hadde Hetal fleipet om hvor mange barnebarn hun skulle skaffe moren, og nevnt at hun måtte huske å betale semesteravgiften. Hun hadde også bedt mora utsette en time hun hadde hos en psykiater, slik at hun kunne reise en uke til.

- Noe må ha skjedd. Det er ubegripelig at hun kunne ta selvmord like etterpå, sa mora i retten i dag.

Ringte hele natta

Noen dager etter at Storvik kom hjem hadde han besøkt foreldrene til Hetal. Han fortalte dem at han og Hetal hadde spist en tidlig middag kvelden den 22. Han hadde gått ut, kommet tilbake til hotellet med mat som de spiste på rommet ved 22.30-tiden. Storvik hadde så gått ut igjen, og da han kom tilbake sov hun. Han sa så til mora at han gikk og la seg, og da han sto opp morgenen etter ved 11.30-tiden var hun død.

En stund seinere får familien en mobilregning på Hetals abonnement på 3 500 kroner. De får tak i en utskrift, og ser at natten til den 23. er det registrert samtaler helt fram til kvart over fire om morgenen. Utskriften viste at den siste samtalen gikk til en venninne av Hetal i Bodø, og at det ble ringt mye den natta.

- Jeg tenkte med meg selv, hjelp, hva er det som har skjedd? Hun må ha ringt etter hjelp.

Den 21. april ringe Hetals mor til Mats Storvik, som da var i Budapest. Hun ber han gjenta hva som skjedde natta Hetal tok sitt liv, og han gjentar sin historie. Hun spør når datteren døde.

- Det var i titiden om morgenen, skal Storvik ha svart ifølge mora.

«Hvordan kan du vite det når du sa du sov til 11.30?» sa hun.

- Det var da jeg skjønte at han løy, sa hun i retten i dag.

Hun spurte så Storvik hvem det var som ringte til Hetals venninne fra hennes mobil midt på natta.

- Jeg gjorde det, skal Storvik ha svart.

«Hva snakket du med henne om?» spurte Hetals mor.

- Jeg snakket med henne om hva som ville skje med meg, skal Storvik ha oppgitt.

I sin forklaring til retten innrømmet Mats Storvik at hans første politiforklaring ikke var korrekt.

Hetal Amins mor forklarer seg nå videre i Salten herredsrett. Dagbladet.no følger saken.

<B>TILTALT:</B> Mats Storvik (midten) risikerer opp til 21 års fengsel for å ha hjulpet venninnen å ta sitt eget liv.