Løy på alderen, kan få lavere straff

En kurder som er tiltalt for gruppevoldtekt, hevder han er både yngre og heter noe annet enn det han først oppga til politiet og UDI. Stemmer opplysningne kan tiltalte få lavere fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 19 år gamle kurderen ble i forrige uke tiltalt for å ha voldtatt to kvinner, en 14 år gammel jente og en kvinne på 19. Sistnevnte skal ha blitt voldtatt av tiltalte, sammen med to andre menn i en leilighet i Oslo sentrum i fjor høst. Den siste saken har en strafferamme på 21 års fengsel, men viser det seg at tiltalte er yngre enn det politiet har forutsatt, kan han ikke dømmes til mer enn 15 års fengsel. Med andre ord, strafferammen senkes med seks år.

Ifølge politiet har tiltalte opplyst at han er født i november 1981. Det betyr at han var 18 år da den angivelige gruppevoldtekten fant sted. For ikke lenge siden endret han forklaring, og hevdet han var født samme dag som han opplyste første gang, men i 1984. Stemmer denne opplysningen var tiltalte 15 år da voldtekten skjedde. Tiltalte står ved sin nye alder, blant annet i en rettslig forklaring.

- Det at opplysningene om tiltaltes egentlige alder kommer så sent, betyr at politiet selvfølgelig vil vurdere opplysningen kritisk. Vi skal nå undersøke opplysningen, blant annet gjennom myndighetene i Irak, sier politiadvokat Reidar Bruusgaard til Dagbladet.no.

- Tror dere at tiltalte endret forklaring, slik at han kan unndra seg en lengre fengselsstraff?

- Jeg vil ikke mene noe om det, men det er selvfølgelig en aktuell problemstilling å ha i mente, sier Bruusgaard.

Han forteller at det kan by på vanskeligheter å få verifisert alderen, og at politiet derfor også vurderer å sikre seg tekniske bevis som kan stadfeste hvor gammel tiltalte egentlig er. Det finnes tekniker som gjør at man kan avsløre et menneskes alder, på en lignende måte som man kan telle antall årringer i et tre.

Tiltalte sitter for tiden i varetekt. Det er ventet at saken kommer opp for retten til høsten.