Løyet en ny suksess

Navn: Roy Jacobsen Alder: 45 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den største feil vi gjør i dag er å overforenkle Hitler, slik man ser tendenser til mange steder. Ved å gjøre ham til en slags naiv karikatur, står vi i fare for ikke å gjenkjenne en ny Hitler, hvis en slik skulle dukke opp, sier Roy Jacobsen til Dagboka, samme dag som han igjen har høstet stor kritikerros for et nytt storverk, denne gang en roman om hva krigen gjør med menneskene.

Som tilfellet var i «Seierherrene», tar han utgangspunkt i miljøer og personer han kjenner: Denne gangen er scenen Ardennene, grenselandskapet hans belgiskfødte kone kommer fra. Området mellom Tyskland, Luxembourg og Belgia er en fredet plett når menneskene ikke er i krig. Da krigene kom, ble landskapet et inferno. - Menneskene der har en helt annen lavmælt og ydmyk holdning til krigene og historien enn vi nordmenn. De har en helt annen historie, har opplevd helt andre ting. Der tapte alle, også de som «vant», sier han.

På denne måten er kulissene og det historiske stoffet i «Grenser» ekte. Men ikke romanfigurene og deres handlinger.

- Det er løgn og forbannet dikt. Jeg har ljugd og stått på, sier Jacobsen. Men han har også studert. Han har gått til strategenes kart og planer, studert de militærhistoriske verk. Han har vandret i området i et kvart århundre, jobbet som tømmerhogger i eikeskogene, vet hvordan veiene og bekkene går, hvordan landsbyene ligger, og hva som er på den andre sida av fjellene.

«Grenser» er Jacobsens bok nummer 13 eller 14. Han er ikke helt sikker. Den første var novellesamlingen «Fangeliv». Ni år seinere gikk han gjennom den litterære lydmuren med «Seierherrene», som solgte i et opplag på 200000, og som fortsatt selger et par tusen i året. Kanskje han er mest glad for å ha skrevet boka om Trygve Bratteli. Jacobsen er den eneste forfatter som har sagt nei takk til å være med i et litterært program i fjernsynet, den gang Brikt Jensen huserte i dype lenestoler og dempet belysning.

I dag steller han hjemme i Solveien på Nordstrand, lager mat og leser lekser med sine to barn, en gutt på ni og ei jente på elleve, når han ikke skriver bøker. Kona, som er doktor i lingvistikk, er i full jobb på germanistisk institutt. Han sier han er best i sjakk, fotball og stangfiske. Dessuten er han oppmann i sønnens fotballag på Nordstrand.

- Som Årvoll-gutt skulle jeg helst hatt ham i Skeid, men han må jo være der kompisene er. Sier Jacobsen. Som fortsatt har kontakt med barndomsvennene på Årvoll.