Løytnant og lillebror tatt for våpenkuppet

For bare noen måneder siden var løytnanten (28) en betrodd medarbeider i Kongens klær. Nå mener politiet at eks-offiseren sto bak det spektakulere våpentyveriet ved Jørstadmoen militærleir - sammen med sin lillebror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER/SANDEFJORD (Dagbladet): For bare noen måneder siden hadde han kommandoen over rekruttene i millitærleiren. Den tidligere løytnanten (28) ved Jørstadmoen skal ifølge kolleger kjenne alle rutiner. Han skal i over to år ha jobbet i en administrativ stilling i i leiren - en jobb som gjorde at han hadde tilgang til nøkler til flere bygg.

- Det er ingen tvil om at han kjente rutinene rundt våpenlageret, og vaktholdet i leiren. Han hadde også omgang med offiserene som hadde ansvaret for våpenlageret og sikkerheten rundt det, sier en tidligere kollega i leiren til Dagbladet.

- Sentrale brødre

Midt på natta slo politiet i Gjøvik til mot et hus sør for Mjøsbyen der 28 åringen har leid en sokkeleilighet den siste måneden. Samtidig gjorde væpnet politi seg klar til å pågripe den to år yngre broren i Sandefjord-området.

Politiet mener at brødreparet står sentralt i planleggingen og gjenomføringen av tyveriet. Natt til 26. august kuttet tyvene hull i et gjerde og kjørte helt frem til våpenlageret med bil. Utbyttet ble 66 AG 3-gevær, 42 Glock-pistoler, 10 MP-5 maskinpistoler, 2 Luger-pistoler, 2 maskingevær og et skarpskyttergevær.

Ifølge Dagbladets kilder beslagla politiet «en mengde» av de stjålne våpnene under aksjonen natt til i går der totalt ti personer ble pågrepet.

- Vi kan bekrefte at totalt ni personer er siktet for forhold knyttet til våpentyveriet på Jørstadmoen. Noen er siktet for selve tyveriet, men andre er siktet for grovt heleri, sier politiinspektør Olav Sørby ved Gudbrandsdal politidistrikt.

Kokk og selger

De ni siktede er sysselsatt på forskjellige områder i Sandefjord. En av dem arbeider som kokk, en annen som assisterende butikksjef, og en tredje som selger. De siktede er i alderen 22 til 38 år.

Etterforskerne skal tidlig i ha konsentrert seg om miljøet rundt den tidligere yrkesoffiseren. Venner av den 28 år gamle løytnanten er overrasket over pågripelsen.

- Han var en helt vanlig fyr. Det virket som han trivdes godt i Forsvaret, sier en kollega.

Det siste året skal ha vært tøft for 28-åringen. Han gikk gjennom et samlivsbrudd, og skal ha vært sykemeldt en periode. På forsommeren skal han ha fått beskjed om at mulighetene for fast ansettelse var små. Mannen, som har jobbet i Forsvaret i over fem år, skal ha tatt dette tungt. For å være nærme sin datter søkte han seg til Høgskolen i Gjøvik. Han flyttet inn i leiligheten sør for byen i august _ bare noen uker får tyveriet. Mannen disponerte egen bil, og ingen i nærmiljøet skal ha merket seg noe spesielt ved ham.

- Han sa at han skulle studere, og vi merket oss ikke noe spesielt ved ham, sier ekteparet som leide ut leiligheten.

- Illojal handling

Eks-løytnanten forsvarer, advokat Lorentz Stavrum, ville i går kveld ikke kommentere hvordan han stiller seg til siktelsen.

Heller ikke lillebrorens forsvarer, Tor Kolden, vil svare på om klienten erkjenner straffskyld.

- Jeg har ikke fått drøftet det med min klient ennå, sier Kolden.

De ansatte ved Jørstadmoen ble i går ettermiddag varslet om et en av deres egne var tatt for ranet.

- Dersom dette er riktig er det snak om et dypt illojal handling. Det er svært trist for Jørstadmoen, og en enkeltpersons handlinger kan sette oss alle i et dårlig lys. På den andre siden er vi lettet over informasjonen fra politiet. For oss har dette vært en tung tid, spesielt fordi at millitære våpen har vært på avveie, sier oberstløytnant Geir Fonstad.

LØYTNANT:</B> I alt ni personer er siktet etter våpentyveriet på Jørstadmoen militærleir. Politiet mener at en eks-offiser og hans lillebror står sentralt i planleggingen og gjenomføringen av tyveriet. I går kveld ble 28-åringen fraktet til politihuset på Lillehammer.