Lucas' (2) hjerte lå åpent i to dager: Her banker det for mamma og pappa

- Det var en nervepirrende opplevelse!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lucas Reynolds (2) fra Derby i England ble født med en hjertefeil og skader på tarmene, som førte til at han bare tolv dager gammel måtte gjennom en åpen hjertekirurgi.

En operasjon legene mente den lille gutten bare hadde 50 prosent sjanse til å overleve.

Etter operasjonen fikk babyen  ECMO-behandling, som gir mekanisk støtte av hjertefunksjonen, og benyttes for å bedre blodgjennomstrømningen i organismen i faser hvor hjertets egen pumpekraft er redusert.
 
- Det brukes alltid under selve inngrepet og blir i noen tilfelle påkrevd også de første dagene etter inngrepet mens pumpefunksjonen bedrer seg, sier Erik Thaulow, dr.med. og seksjonsoverlege ved Barnehjerteseksjonen ved barneklinikken på Rikshospitalet.

Åtte uker gammel var den lille gutten endelig sterk nok til å reise hjem fra sykehuset.

- Ble helt knust Men i vinter fikk foreldrene Fiona og Jason Reynolds beskjed om at blodstrømmen til sønnens hjerte ikke var god nok. En ny åpen hjerte-operasjon var nødvendig for å utvide to-åringens arterier slik at blodet kunne flyte lettere.

- Vi var klar over at to andre barn, som vi hadde blitt kjent med etter alle sykehusbesøkene, ikke overlevde sin andre operasjonsrunde, forteller mamma Fiona til Mirror.

Operasjonen ble en utfordring for Lucas. Etter sju timer på operasjonsbordet ble han lagt til overvåking på intensivavdelingen, men da han fikk hjertestans måtte legene åpne ham opp igjen.

<strong>FRISK:</strong> Til tross for en tøff start på livet er lille Lucas nå frisk, etter å ha gjennomgått to åpen hjerteoperasjoner. Foto: Bulls Press
FRISK: Til tross for en tøff start på livet er lille Lucas nå frisk, etter å ha gjennomgått to åpen hjerteoperasjoner. Foto: Bulls Press Vis mer

- Vi ble helt knust, og tenkte: «Hvorfor lar vi ham gjennomgå dette?»

- Men han ga aldri opp, og er en skikkelig «fighter», sier Fiona.

- Nervepirrende Da den lille gutten igjen ble lagt på intensivavdelingen, var det ti centimeter lange snittet i brystet hans fortsatt åpent.

I to dager lå toåringen i sykesenga med åpent bryst, og foreldrene kunne se rett inn på det bankende hjertet hans.

- Det var en nervepirrende opplevelse, forteller foreldrene, som filmet sønnens åpne bryst og bankende hjerte.

Foreldrene har nå valgt å dele sin historie, og videoen de tok opp, med omverdenen.

Årsaken til at legene ikke sydde igjen snittet umiddelbart etter operasjonen var for å få hovenheten i Lucas' hjerte til å gå ned.

<strong>LITEN «FIGHTER»:</strong> Lucas var raskt i farta igjen etter operasjonen. Her har legene sydd igjen operasjonssnitttet i brystet hans. Foto: Bulls Press
LITEN «FIGHTER»: Lucas var raskt i farta igjen etter operasjonen. Her har legene sydd igjen operasjonssnitttet i brystet hans. Foto: Bulls Press Vis mer

Seksjonsoverlege Erik Thaulow sier at det er sjeldent de ser nøyaktig slike tilfeller i Norge.

- Hos oss lukkes huden til over den «åpningen» som er i brystveggen. Ved å la brystbeinet forbli åpent er det bedre plass til et utvidet hjerte de første dagene etter inngrepet.

- Vi pleier ikke å kunne se selve hjertearbeidet slik det framstilles i denne videoen, sier han.

Lavere risiko Thaulow påpeker at det er viktig at nyopererte beskyttes mot infeksjoner.

- Ved at huden lukkes til mens beinet ikke er lukket til, oppnår vi det samme med liten risiko. Oftest lukkes brystbeinet etter to, tre dager.

Han forklarer at det er påvist fordelaktig å benytte «åpen brystkasse» etter hjerteoperasjoner.

- Det har vist seg å bidra til å gi hjertet bedre arbeidsbetingelser de første dagene etter inngrepet. Vi benytter ikke «åpen brystkasse» mer enn andre land.

Kviknet raskt til Til tross for det åpne brystet, kviknet den lille gutten snart til i sykesenga, og var mest ivrig på å gjøre som toåringer flest.

<strong>SYK:</strong> Det var ved fødselen at legene oppdaget at Lucas hadde tarmskader og en hjertefeil. Foto: Bulls Press
SYK: Det var ved fødselen at legene oppdaget at Lucas hadde tarmskader og en hjertefeil. Foto: Bulls Press Vis mer

- Selv da hjertet hans fortsatt var utsatt prøvde han å komme seg opp og ut av senga, og vi måtte holde ham nede slik at han ikke skulle skade seg.

I dag er Lucas helt frisk.

Lucas' hjertefeil ble ikke oppdaget under svangerskapet, men ved fødselen, da legene fant en bilyd på hjertet hans. Siden fødselen har han gått til regelmessige kontroller på sykehuset.

- Han har latt oss gjennomgå en del forferdelige og skremmende opplevelser siden han ble født, Lucas skjønner ikke betydningen av det å gi opp. Han gjør definitivt ingenting halvveis, sier guttens mamma.

<strong>TØFFING:</strong> Hele veien har toåringen kjempet for livet. Nå er han frisk og rask. Foto: Bulls Press
TØFFING: Hele veien har toåringen kjempet for livet. Nå er han frisk og rask. Foto: Bulls Press Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer