Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ludowics venn fortsatt savnet etter terroren. - For kona hans må vi leve i håpet om at han fortsatt er i live

Utenfor sykehusene i Brussel står hundrevis av mennesker som venter på svar.

VENTER PÅ SVAR: Ludowic Noki er en av dem som fortsatt er på desperat jakt etter svar etter tirsdagens terrorangrep i Brussel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VENTER PÅ SVAR: Ludowic Noki er en av dem som fortsatt er på desperat jakt etter svar etter tirsdagens terrorangrep i Brussel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Ludowic Noki er en av dem som fortsatt er på desperat jakt etter svar etter tirsdagens terrorangrep i Brussel.

Arbeidet med å identifisere ofrene har vist seg å ta svært lang tid, og ingen ofre er formelt identifisert, men flere personer er identifisert som drepte gjennom media og offentlige instanser i andre land.

Da bomba gikk av på Maelbeek T-banestasjon like etter klokka 09.00 tirsdag morgen, var Nokis gode venn Yves Ciyombo Cibuabua på stasjonen.

Etter det vet ingen hva som skjedde med ham.

- Vi leter etter ham, men vet ingenting, sier Ludowic Noki til Dagbladet utenfor militærsykehuset Koningin Astrid utenfor Brussel.

- Vi kan ikke gi opp Sykehuset er hovedbase for de pårørende, og ett av tre sykehus som har tatt imot terrorofre. Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, og mange vet ennå ikke hva som har skjedd med sine kjære.

- Vi prøver å være rolig, men det er vanskelig. Vi lever i troen på at han fortsatt lever, og kan ikke gi opp, sier Noki.

SAVNET: Da bomba gikk av på Maelbeek T-banestasjon like etter klokka 09.00 tirsdag morgen, var Nokis gode venn Yves Ciyombo Cibuabua på stasjonen. Foto: Privat
SAVNET: Da bomba gikk av på Maelbeek T-banestasjon like etter klokka 09.00 tirsdag morgen, var Nokis gode venn Yves Ciyombo Cibuabua på stasjonen. Foto: Privat Vis mer

- For kona hans må vi leve i håpet om at han fortsatt er i live, sier vennen.

Broren til Cibuabua har ettersøkt ham i aviser og på internett. I savnetmeldingen blir han beskrevet som «svart, 185 cm og 115 kg». Broren skriver videre at familien fortsatt tror på mirakler.

- Uidentifiserte i live Ifølge ham har legene fortalt at det fortsatt er to uidentifiserte ofre som er i live. Mange fikk store brannskader og andre sår etter selvmordsbomberen sprengte seg selv i lufta.

- Prosessen er blitt komplisert av de spesielt voldelige eksplosjonene og at det er flere utlendinger blant dem, sier en polititalsmann til TV-kanalen RTBF, ifølge NTB.

Ludowic håper i det lengste på at vennen Yves kan være en av dem som er i live, men som verken har blitt identifisert eller kan gjøre rede for seg. Belgiske myndigheter har slitt med å identifisere ofre og savnede etter angrepet, men fortalte i går at de ønsker å gjøre det så fort som mulig.

Metallsplint i armen Dagbladet møter Roger Basiala utenfor sykehuset.

Tirsdag morgen fulgte han søstera si til Zevantem-flyplassen i Brussel.

Like før hun skulle sjekke inn på flyet til Kongo, så de den første eksplosjonen.

METALLSPLINT I ARMEN: Tirsdag morgen fulgte Roger Basiala søstera si til Zavantem, flyplassen i Brussel. Så smalt det. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
METALLSPLINT I ARMEN: Tirsdag morgen fulgte Roger Basiala søstera si til Zavantem, flyplassen i Brussel. Så smalt det. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer

- Vi så og hørte den. Med en gang var det masse støv og kaos. Jeg ba søstera mi komme seg ned, og plutselig smalt det igjen, sier han til Dagbladet.

Basiala fikk det som trolig er en metallsplint i armen. Han ble utskrevet samme dag som eksplosjonen, men var i dag inne for kontroll. Han synes det er vanskelig å snakke om eksplosjonen

- Det er umulig å si hvor nærme jeg sto eller hva som skjedde rundt meg. Heldigvis gikk det bra med både meg og søstera mi.

Krigsskader Hundrevis av personer står nå utenfor sykehus i Brussel og venter på svar. Men ettersom Brussel er nærmest kan kalles en verdensmetropol, da byen er Europa-politikkens hovedkvarter, kommer ofrene fra hele verden.

Så langt er det kjent at ofrene for i terrorangrepene i Belgia kom fra rundt 40 forskjellige land, deriblant Peru, Marokko, Belgia og Tyskland. De var mødre, embetsfolk, studenter og misjonærer som tilfeldigvis befant seg på flyplassen og T-banen hvor bombene gikk av tirsdag, skriver NTB.

Blant annet gjennom nettstedet Trello mobiliserer familie og venner hvem de fortsatt savner. På nettstedet kan man lese flere hjerteskjærende beskriver av familiemedlemmer og venner som var til stede under terrorangrepene mot metrostasjonen og flyplassen.

Belgias helsedepartement har oppjustert tallet på sårede fra 270 til 300. Tilstanden er kritisk for hele 61 av dem, noe som øker frykten for at dødstallet kan stige.

HUNDREVIS VENTER PÅ SVAR: Strengt vakthold og mange besøkende til sykehusene som har tatt imot skadde fra terrorangrepet..Alle som skal inn på universitetssykehuset, Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter i Brüssel, blir sjekket av politi og sikkerhetsvakter.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HUNDREVIS VENTER PÅ SVAR: Strengt vakthold og mange besøkende til sykehusene som har tatt imot skadde fra terrorangrepet..Alle som skal inn på universitetssykehuset, Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter i Brüssel, blir sjekket av politi og sikkerhetsvakter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er den typen skader man ser i krig. Pasientene er såret, opprevet, det er tragisk, sier Jacques Creteur, sjefen for intensivavdelingen ved sykehuset Erasme, ifølge NTB.

Identifiserte Det første dødsofferet som ble identifisert, er den peruanske kvinnen Adelma Marina Tapia Ruiz. Hun ble drept med familien som vitner, ifølge utenriksdepartementet i Peru.

Kvinnen hadde bodd i Belgia i seks år og var med sin familie på flyplassen i Brussel da det eksploderte. En av hennes døtre ble såret av vrakrester som kom flygende som følge av eksplosjonen.

Et annet offer er identifisert som den 20 år gamle belgiske jusstudenten Leopold Hecht.

Han ble drept i bombeanslaget mot T-banestasjonen Maelbeek i sentrum av Brussel. Embetsmannen Olivier Delespesse skal også være blant de drepte, ifølge arbeidsgiveren, regjeringen i den franskspråklige delstaten Wallonia.

Han ble drept i angrepet på metroen, ifølge lokale medier. Ingen av ofrene fra tirsdagens angrep er identifisert med sikkerhet, påpeker belgisk påtalemyndighet til VTM, ifølge avisa Le Soir.

- Identifiseringsteamet gjør alt i sin makt for å jobbe så raskt som mulig, men når man skal si at noen at den de elsker er død, må man være helt sikker, forklarer påtalemyndighetens talsperson Ine van Wymersch.

BLANT MANGE SAVNEDE: Yves Ciyombo Cibuabua er blant de mange savnede. Tilstanden er kritisk for 60 av de sårede etter angrepene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLANT MANGE SAVNEDE: Yves Ciyombo Cibuabua er blant de mange savnede. Tilstanden er kritisk for 60 av de sårede etter angrepene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

BBC har laget en omfattende liste over personer som er savnet eller som er antatt døde.

KØEN ER LANG: Folk venter i kø på å få komme inn på Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter i Brüssel.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KØEN ER LANG: Folk venter i kø på å få komme inn på Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter i Brüssel.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart