«Ludvig den syttende» var en svindler

Prøver av arvestoffet DNA fra en mann som hevdet at han var sønn av Frankrikes kong Ludvig XVI, viser at mannen var en svindler. Karl Wilhelm Naundorff, som døde i Delft i Nederland i 1845, var den mest kjente av flere menn som gjorde krav på den franske krone under navnet Ludvig XVII.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ludvig XVI og hans kone, dronning Marie Antoinette, ble begge offentlig henrettet i giljotinen i 1793, etter at de var blitt styrtet fra tronen i den franske revolusjon fire år tidligere. Blant rojalister gikk det sterke rykter om at dauphin - kronprins - Ludvig hadde berget livet.

Tilhengere av kongedømmet skulle ha funnet en dobbeltgjenger, som byttet plass med den åtte år gamle kronprinsen i Temple-fengselet i Paris. Denne gutten døde senere av tuberkulose, mens dauphinen skulle være brakt i sikkerhet av trofaste kongevenner.

Naundorff ble utestengt fra Frankrike på livstid og bodde senere i London og Delft, der han er begravet. Hår- og beinprøver fra hans levninger er sammenliknet med tilsvarende prøver fra to av hans tanter, og viser ifølge vitenskapsfolk klart at han ikke tilhørte kongefamilien.

Saken anses dermed for oppklart, ettersom prøvene bygger på analyser av arvestoffet DNA, også kalt «genetiske fingeravtrykk». DNA som overføres fra mor til barn, fins i alle celler i menneskekroppen og er bærer av alle nedarvede egenskaper.

(NTB-Reuters)