Ludvig XVII er død

PARIS (Dagbladet): For første gang på 205 år kan vitenskapen fastslå at Frankrikes siste konge Ludvig XVII virkelig døde 8. juni 1795. Det er nå bevist ved en DNA-test.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3. juli 1793 ble da 8 år gamle Ludvig konge av Frankrike. Dette skjedde etter at hans far Ludvig XVI ble halshugget 21. januar. Ludvig var allerede brutalt revet fra sin mor Marie-Antoinette, som ble halshugget 16. oktober. Den lille gutten ble fengslet i Temple-fengselet i Paris.

To år seinere døde han av tuberkulose. Legen Philippe-Jean Pelletan, tilkalt for obduksjonen, lurte unna guttens hjerte før det vesle liket ble lagt i en trekiste og kastet i en massegrav.

Med en gang begynte de villeste rykter å versere. Den unge kongen skulle ha klart å flykte. Et annet barnelik skulle være plassert i hans sted. Kong Ludvig. XVII skulle ha klart å komme seg til Canada, vokst opp, giftet seg og ført Frankrikes kongelige slekt videre. I alle disse årene har det regelmessig dukket opp prinser, særlig fra Canada, som påstod å være Ludvig. XIIs etterkommere. Den ene var mer overbevisende enn den andre, med slektstavler og det hele. Det ville i såfall bety at Frankrikes ukronede konge, hertugen av Paris, var en snylter.

Til slutt fikk en historiker, Philippe Delorme, lov til å få foretatt en vitenskapelig DNA-analyse av hjertet og sammenlikne det med DNA-prøver fra Marie-Antoinettes hår. I går kunne Delorme bekrefte at to forskjellige tester i Frankrike og Belgia viser at barneliket fra Temple er Marie-Antoinettes sønn. Dermed er Ludvig. XVII endelig avgått ved døden.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no