Ludvigsen har ikke mer torsk å tilby Lofot-fiskerne

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har bestemt at det ikke blir mer fisk til torskefiskerne i Lofoten i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bestemte fiskeriministeren fredag. Han er ikke villig til å øke kvoten, slik fiskerne har bedt om. Han er heller ikke villig til å flytte på kvoteandelen som er avsatt til høsten, slik at fisket kan fortsette nå.

Stanset

Fisket for flåtegruppen mellom 21 og 28 meter har allerede stoppet, og for kystflåten mellom 15 og 21 meter blir det stans fra kommende onsdag. Årsaken er et særdeles godt fiske.

Problemet er at en del fiskere ikke har fått opp en eneste torsk, fordi de enten har vært opptatt med annet fiske eller fordi de har vært på verksted med båten.

Det eneste fiskeriministeren kan være villig til å vurdere, er en flytting av starten på høstens fiske fra 1. september til 1. august. Han vil avvente den endelige fangststatistikken for fisket i vinter før en beslutning om dette blir tatt.

Beklagelig

Fisker og medlem i Norges Fiskarlags landsstyre, Harald E. Hansen, sier til NTB at beslutningen er beklagelig, og at den trolig vil føre til at mange som har tatt opp store lån og investert i nye båter, må kaste inn håndkleet.

Hansen mener at det mangler konsekvens i fiskeripolitikken. Stortinget har ønsket en satsing på større kystfiskebåter. For at eierne av disse båtene skal klare seg, må de ha muligheten til å hente opp en viss mengde fisk av flere fiskeslag.

- Det blir for lettvint av fiskeriministeren å si at det ikke er hans sak at noen har valgt å satse på sildefisket først, og dermed gikk glipp av torskekvoten sin i Lofoten.

Aksjoner

Dessuten har vi eksempler på fiskere som ikke er kommet seg på sjøen ennå, fordi de har hatt motorhavari. Disse burde ha fått muligheten til å hente opp i alle fall noe av kvoten sin, sier, Hansen.

Han fastslår at det ikke er enkelt å være fisker etter 30 år med oljeeventyr i Norge, og med det høye kostnadsnivået vi har fått her i landet. -I tillegg har vi fått en fiskeriminister med en del kunnskap, men som dessverre ikke bruker kunnskapen rett for tida, sier Hansen.

Han tror ikke det blir nye aksjoner som følge av fiskeriministerens beslutning.

(NTB)