PROFILERT: Svein Ludvigsen er mangeårig stortingsrepresentant, fiskeriminister og tidligere fylkesmann. Flere av overgrepene skal ha skjedd mens han var fylkesmann. Her som Stortingsrepresentant i 2003. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
PROFILERT: Svein Ludvigsen er mangeårig stortingsrepresentant, fiskeriminister og tidligere fylkesmann. Flere av overgrepene skal ha skjedd mens han var fylkesmann. Her som Stortingsrepresentant i 2003. Foto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer

Svein Ludvigsen tiltalt:

Ludvigsens nære venn: - Har aldri tenkt at noe ikke stemmer. Aldri!

Flere venner og bekjente av Svein Ludvigsen får ikke tiltalen mot ham til å henge på greip.

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg har kjent Svein i over 20 år, og dette er bare helt utenkelig. For meg er det helt uvirkelig og utenkelig. Dette er ikke den Svein jeg kjenner.

Når Dagbladet møter ham har det gått to døgn siden Rolf Bjørnar Tøllefsen hadde den vonde telefonsamtalen. I den andre enden satt tidligere fiskeriminister, stortingsrepresentant og fylkesmann i Troms, Svein Harald Ludvigsen, som nettopp hadde blitt tiltalt i en grov sak.

For ett år siden skrev Dagbladet om en samfunsstopp i Troms som var siktet for sedelighetslovbrudd. Onsdag ble det kjent at Ludvigsen (72) er tiltalt «for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».

Den tidligere fiskeriministeren er også tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte psykisk utviklingshemming og ved misbruk av sårbare situasjoner. Statsadvokaten mener Ludvigsen utnyttet eller lurte de fornærmede til seksuelle ytelser.

- Han ville ikke kommet i den utnyttelsesposisjonen uten å inneha den stillingen. Vi mener det er en årsakssammenheng mellom forholdet som er etablert og den seksuelle omgangen, sa statsadvokat Tor Børge Nordmo til Dagbladet onsdag.

- UFATTELIG: Fiskebåteier og lokalpolitiker Rolf Bjørnar Tøllefsen har kjent Svein H. Ludvigsen i over 20 år. Han beskriver tiltalen som kom denne uka som «ufattelig». Foto: Nina Hansen
- UFATTELIG: Fiskebåteier og lokalpolitiker Rolf Bjørnar Tøllefsen har kjent Svein H. Ludvigsen i over 20 år. Han beskriver tiltalen som kom denne uka som «ufattelig». Foto: Nina Hansen Vis mer

Ifølge statsadvokaten er strafferammen for de til sammen fire tiltalepostene tolv års fengsel.

- Aldri tenkt at noe ikke stemmer

Nå snakker Tøllefsen med Dagbladet om de siste døgnene. I over 20 år har de to vært nære venner, og Tøllefsen sier han ikke på noen som helst måte kjenner igjen beskrivelsene som har kommet av Ludvigsen.

- Du har aldri tenkt at noe ikke stemmer? At det har vært noe rart?

- Nei, aldri ... Aldri!

Historiene han forteller om Ludvigsen er kjente. De minner om beskrivelsene andre venner av den tidligere toppolitikeren har kommet med de siste dagene.

«Varm», «raus», «god med alle», «en mann som alltid stiller opp», en som «aldri snakker vondt om andre».

Mange venner og bekjente som har uttalt seg i saken er enige - tiltalen er «ufattelig».

HOTELLROM: Ifølge tiltalen hadde Ludvigsen seksuell omgang på et rom på Amalie Hotel i Tromsø. Foto: Nina Hansen
HOTELLROM: Ifølge tiltalen hadde Ludvigsen seksuell omgang på et rom på Amalie Hotel i Tromsø. Foto: Nina Hansen Vis mer

Den tidligere Tromsø-ordføreren Jens Johan Hjort (H), som også er advokat, sa til Dagbladet tidligere denne uka at han som venn har vanskelig for å tro at Ludvigsen har begått overgrepene han er tiltalt for.

- Jeg har fulgt saken fra sidelinja, men jeg er jo venn av Svein og med det som utgangspunkt har jeg svært vanskelig for å tro at dette kan være riktig, sa Hjort.

Både Tøllefsen og Ludvigsens forsvarer, Ulf E. Hansen, beskriver en tøff periode for den tiltalte 72-åringen. Begge beskriver også et lokalsamfunn som tar vare på og støtter Ludvigsen.

- Det er helt åpenbart at han har et godt og sterkt nettverk rundt seg. Han har en god posisjon i lokalsamfunnet, hvor folk slår ring rundt ham. Han er godt ivaretatt, og han føler seg godt ivaretatt, sier advokat Hansen til Dagbladet.

Hansen sier at hans klient stiller seg totalt uforstående til alle forholdene som er beskrevet i tiltalen, og at Ludvigsen overhodet ikke erkjenner det straffbare i den.

GODT IVARETATT: Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, sier at hans klient er godt ivaretatt. Foto: Nina Hansen
GODT IVARETATT: Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, sier at hans klient er godt ivaretatt. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Han sier selv at livet har vært på vent, i påvente av om det ville komme en tiltale eller ikke, forteller Tøllefsen.

Også ved Ludvigsens hjemsted, Sommarøya utenfor Tromsø, er mange opptatt av å ta vare på sambygdingen, og hans familie som er bosatt på øya.

- Svein går trygt og godt her ute. Det er andre som får ta seg av tiltale og juss og det rettslige. Vår oppgave er å være medmennesker, uansett.

Det sa mannen som lokalpressen har døpt «Mr. Sommarøy», Kjell Ove Hveding, til Nordlys onsdag.

- Vi skal ta vare på Svein og familien rundt. Vi er verken jurister eller dommere, fortsatte han.

- Splittet

Andre Sommarøy-innbyggere Dagbladet har vært i kontakt med maler imidlertid et annet bilde av en splittet bygd, der langt fra alle «slår ring om Ludvigsen». Men mange er redd for å snakke høyt om mannen som i mange år har hatt en høy stjerne i lokalmiljøet, hevdes det.

- Det er absolutt ikke sånn at alle støtter ham i dette, sier en person som ønsker å være anonym.

Det er ingen overdrivelse å si at den ferske tiltalen er et hyppig samtaleemne på den idylliske øya.

SPLITTET: I Ludvigsens hjembygd, Sommarøya utenfor Tromsø, er mange opptatt av å ta vare på sambygdingen og hans familie. Andre forteller om en splittet bygd. Foto: Nina Hansen
SPLITTET: I Ludvigsens hjembygd, Sommarøya utenfor Tromsø, er mange opptatt av å ta vare på sambygdingen og hans familie. Andre forteller om en splittet bygd. Foto: Nina Hansen Vis mer

En rekke bekjente av Ludvigsen Dagbladet har vært i kontakt med bekrefter at saken har vært en dårlig skjult hemmelighet siden siktelsen kom i januar. «I nord har alle visst», sier Tøllefsen.

- Har han tenkt mye på at folk har visst om dette?

- Nei. Lokalsamfunnet har slått ring om ham. Han får klemmer i gatene, og sier selv at han ikke har møtt en eneste person her oppe som har vært ufin mot ham. Det er på grunn av den personen han er, og den varmen han viser, mener Tøllefsen.

Han forteller om en varm og god venn, som ikke har sluttet å være nettopp det fordi han nå har en tiltale mot seg.

- Når jeg møter ham, så er han den samme Svein som jeg alltid har kjent.

I BILEN: Påtalemyndigheten mener Ludvigsen har begått overgrep i en bil på en parkeringsplass langs Erling Kjeldsens vei i Tromsø (bildet). Foto: Nina Hansen
I BILEN: Påtalemyndigheten mener Ludvigsen har begått overgrep i en bil på en parkeringsplass langs Erling Kjeldsens vei i Tromsø (bildet). Foto: Nina Hansen Vis mer

Grove anklager

Beskrivelsene av den «gode» Ludvigsen står i sterk kontrast til de grove anklagene som framkommer i tiltalen.

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

Han skal ifølge tiltalen også ha oppsøkt de fornærmede på institusjoner, lurt dem til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata statsborgerskap og forledet de unge guttene til å tro at han kunne skaffe bolig.

Ifølge tiltalen skjedde blant annet overgrep på Fylkeshuset i Troms da Ludvigsen var fylkesmann. I tillegg skal det ha skjedd overgrep på hoteller i Oslo, på et hotell i Tromsø, på Ludvigsens hytte og hjemme hos ham.

Tiltalen beskriver også overgrep som skal ha skjedd i en parkert bil på to ulike adresser i Tromsø.

OVERGREP: Også her, ved næringsområdet Skattøra nord på Tromsøya, skal et av de angivelige overgrepene ha funnet sted, ifølge tiltalen. Foto: Nina Hansen
OVERGREP: Også her, ved næringsområdet Skattøra nord på Tromsøya, skal et av de angivelige overgrepene ha funnet sted, ifølge tiltalen. Foto: Nina Hansen Vis mer

I tiltalen heter det at den tidligere Høyre-politikeren utnyttet sin stilling som fylkesmann under overgrepene. De seksuelle overgrepene omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen. Forholdene knytter seg i hovedsak til perioden da han var fylkesmann i Troms.

- Tiltalen er rystende lesing, uttalte Ann-Magrit Austenå, leder i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), til Aftenposten tidligere denne uka.

- Dersom tiltalen er riktig, er det et helt fundamentalt tillitsbrudd som er utøvet. I første rekke overfor de tre tidligere asylsøkerne, men også mot alle som har valgt Ludvigsen til politiske verv og posisjoner. Valget bygger på tillit til personens evne til å håndtere makt. Dette er ille, fortsatte hun.

- En stor belastning

Det er også liten tvil om at alvoret i tiltalen har gått inn på ham, forteller Ludvigsens gode venn.

- Han har vært lei seg. Det er det ingen tvil om. Det har vært en stor påkjenning. Og som den rause personen han er, tenker han først og fremst på familien rundt seg med kone og barn. Det har vært en stor belastning for dem, sier Tøllefsen.

FYLKESHUSET: Overgrep har ifølge tiltalen skjedd inne på Fylkeshuset i Tromsø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FYLKESHUSET: Overgrep har ifølge tiltalen skjedd inne på Fylkeshuset i Tromsø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han sier Ludvigsen har fortalt at han er forberedt på at det blir en lang og tung tid før saken er avklart.

- Men igjen, så ser han fram til at det, helst så fort som mulig, er over. Han sier han har ren og god samvittighet her.

I likhet med forsvarer Hansen, påpeker han at offentligheten rundt saken er en stor belastning for Ludvigsen.

- Det er dessverre en del av vårt samfunn, at selv ved en frikjennelse så vil nok mange tenke «ingen røyk uten ild». Men det er ikke alltid det er sånn. Som den offentlige personen han er, så blir det han nå opplever en tredobbel straff. Det å bli uthengt i alle landets nyhetskanaler og aviser er en mye hardere straff enn fengsel, mener han.

Tøllefsen mener likevel ikke at hans kamerat har blitt forhåndsdømt.

- Men tiltalen er ute. Og dette vil bli skrevet om helt fram til rettssaken. Det er prisen man betaler for å være en offentlig person. Man kan henge høyt, men fallet blir stort.