Lufta i Oslo dreper

Svevestøvet tar liv. Høyere avgifter vil si flere dieselbiler og økt fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy luftforurensning fører til flere dødsfall, viser en ny studie. Eldre og syke er mest utsatt.

Studien som er utført ved Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo og Vegdirektoratet viser ifølge Aftenposten at høye nivåer av luftforurensning med stor sannsynlighet var en medvirkende årsak til enkelte sykdomsrelaterte dødsfall på 1990-tallet.

Undersøkelsen er ifølge Dagsavisen den første som slår fast at lufta i Oslo tar liv.

Det viser seg at personer med kols og andre lungesykdommer, lungekreft, hjerte- og karsykdommer, har økt risiko for å dø i områder med luftforurensning enn i områder der lufte er renere. Dette gjelder for alle de undersøkte i alderen 51 til 90 år, skriver Dagsavisen.

Studien føyer seg inn i bildet fra en rekke tilsvarende undersøkelser i Norge og internasjonalt de sist 10-15 årene. Undersøkelsene viser en sammenheng mellom å være utsatt for luftforurensning og forhøyet risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer eller luftveissykdommer.

Nå venter ekspertene økt luftforurensning fordi avgiftskutt vil gi flere dieselbiler på veiene. Folkehelseinstituttet advarer.

- En økning i antall dieselbiler kan føre til større lidelser for personer med luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer. Sykdomstilfeller kan bli forverret. Diesel er også assosiert med kreft, sier avdelingsdirektør luftforurensning og støy Per Shwarze ved folkehelseinstituttet til Aftenposten.

(NTB)