- Lufta vil gå ut av ballongen like fort som den blåste opp

Advokaten til Vikernes sier han er «svært samarbeidsvillig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRIVE LA GAILLARDE / OSLO (Dagbladet): Advokat Julien Freyssinet, som forsvarer Varg Vikernes, sa tidligere i dag at ingenting tyder på at Vikernes vil bli løslatt med det første.

Til den franske avisa Le Monde sier advokaten at Vikernes er «svært samarbeidsvillig», og at han forsøker å gi så mange opplysninger som mulig for å fjerne alle mistanker.

- I denne saka er man først og fremst inne i bekymringenes område, sier Freyssinet og viser til den mistenktes fortid.

- Jeg er sikker på at når det gjelder denne affæren så vil lufta gå ut av ballongen like fort som den ble blåst opp, antar Freyssinet.

Kjøpte våpen Vikernes' kone, Marie Cachet, ble pågrepet sammen med mannen tidlig tirsdag morgen på gården hvor de to bor sammen i Salon-la-Tour. I går kveld ble imidlertid Cachet løslatt.

En av tingene som gjorde at politiet fattet mistanke mot paret skal ha vært fire våpen Cachet kjøpte. Våpnene ble kjøpt på lovlig vis, og i avhør har hun uttalt at de skulle brukes til jakt, slik at familien kunne skyte dyr.

- Kjøpet av våpen forklares ut fra deres overlevelsesfilosofi. Han og hans kone er opptatt av muligheten til å leve uavhengig av  forbrukersamfunnet, sier Freyssinet til Dagbladet.

I henhold til fransk lov kan Vikernes bli sittende i politiets varetekt i 96 timer, det vil si fram til lørdag morgen, ettersom han er mistenkt for brudd på landets terrorlover. Hvis politiet ikke finner nok bevis til å sikte ham innen 96 timer, må han løslates.

Nekter for terrorplaner Vikernes nekter selv for at han skal ha hatt terrorplaner eller forberedt en terroraksjon, slik fransk politi mistenker.

TROR DET VIL ROE SEG: - Jeg er sikker på at når det gjelder denne affæren så vil lufta gå ut av ballongen like fort som den ble blåst opp, sier Julien Freyssinet, Varg Vikernes' forsvarer.
Foto: John Rasmussen  / Dagbladet
TROR DET VIL ROE SEG: - Jeg er sikker på at når det gjelder denne affæren så vil lufta gå ut av ballongen like fort som den ble blåst opp, sier Julien Freyssinet, Varg Vikernes' forsvarer. Foto: John Rasmussen / Dagbladet Vis mer

- Min klient vil gjerne si, og har gjentatt helt fra starten, at han har ingen særskilte prosjekter koblet til et eventuelt terrorprosjekt eller terroraktivitet, sa hans forsvarer til Dagbladet i går.

Freyssinet mener Vikernes' fortid er skyld i noe av mistanken mot ham. Vikernes ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollegaen Øystein Aarseth, og for å ha stått bak flere kirkebranner i Norge.

Vikernes har sittet varetektsfengslet i Brive La Gaillarde Corréze Police National siden politiet tirsdag morgen brøt opp porten til gården hvor han bor og pågrep han og kona.