STJÅLET: Luftambulansens anestesilege Thomas Lindtner viser frem en tilsvarende hjelm foran helikopteret som er stasjonert i Trysil i påska. Foto: Norsk Luftambulanse
STJÅLET: Luftambulansens anestesilege Thomas Lindtner viser frem en tilsvarende hjelm foran helikopteret som er stasjonert i Trysil i påska. Foto: Norsk LuftambulanseVis mer

Luftambulansehjelmen har kommet til rette

Tyven sendte ut skrytebilde på Snapchat. Påskesjefen: voldsomt engasjement i hele Trysil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pilothjelmen som natt til i dag ble stjålet fra et Norsk luftambulanse-helikopter utenfor Radisson Blue-hotellet i Trysil har kommet til rette.

- Noen gutter gjenkjente en person med hjelmen på et skrytebilde på bildedelingstjenesten Snapchat, opplyser regionleder Ole Valen i Norsk Luftambulanse til Dagbladet.

Hjelmen ble funnet hjemme hos en lokal gutt i 20-årene, og forholdet er anmeldt til politiet.

Hjelmene koster 40 000 kroner, er spesialtilpasset den enkelte pilots hode, har spesialvisir som øker sikten og innebygget radiokommunikasjon. I tillegg beskytter den pilotens hode, skulle noe skje.

Luftambulansen kaller tyveriet, som kunne vingestekket den livsviktige akuttberedskapen, for alvorlig og potensielt farlig.

- Dette er alvorlig. Hadde det ikke vært for at vi hadde et ekstra helikoptermannskap her som kunne låne bort en hjelm, kunne det blitt ille, sa regionssjef i Norsk Luftambulanse, Ole Valen, til Dagbladet.

Dro hjem til tyven Men i kveld er den samme regionlederen en svært glad mann.  Mens han og familien i hotellets bowlinganlegg, fikk han beskjed ved 20.30-tiden om at en ung mann ventet i resepsjonen - sammen med hjelmen.

- Vi har opplevd et voldsomt engasjement rundt dette tyveriet her i Trysil i dag. Alle har sagt at de skal ha øyne og ører åpne. Så var det noen unge menn fra hyttene her som gjenkjente gjerningsmannen med skrytebildet på Snapchat.

- Fem gutter dro hjem til ham og fortalte i klartekst hva de mente om dette. De fikk tak i hjelmen, så får politiet ta seg av resten, sier Valen til Dagbladet.

Han som kom med hjelmen til hotellet i kveld, er allerede blitt lovet en flytur med luftambulansen fredag. Den unge mannen med hjelmen vil være anonym.

Norsk Luftambulanse har sitt påskemannskap innlosjert på Radisson Blue, og helikopteret står rett utenfor crew-rommet.

- Vi ble varslet kl. 01.10 natt til skjærtorsdag om at noen hadde åpnet døra til helikopteret. Det må ha skjedd etter midnatt, sier Valen.

Ett minutt seinere utrykning
- Har det vært nødvendig å innføre nye sikkerhetstiltak etter dette ?

- Før kommende natt har vi satt opp flomlys på helikopterplassen. Vi har også vært nødt til å gjennomføre noen andre tiltak, som gjør at det vil ta oss ett minutt lengre tid å få helikopteret i lufta. Så får vi håpe at dette ene minuttet ikke blir avgjørende, sier Valen.

Norsk Luftambulanse har hatt oppdrag hver dag siden påskestasjonen i Trysil ble etablert sist fredag. Men det har ennå ikke vært utrykning til livstruende skader.