- Luftangrep er ikke nok til å bekjempe Den islamske stat

Mener Storbritannia bør vurdere bakkestyrker.

ANGRIPES FRA LUFTA:  Den USA-ledede kampen mot IS har så langt bestått av luftangrep og trening av den irakiske hæren og de kurdiske styrkene. Nå sier Tony Blair, tidligere statsminister i Storbritannia, at det ikke er tilstrekkelig å kun angripe fra lufta. Her kjører krigere fra Den islamske stat rundt i den nord-irakiske byen Mosul, som de tok tidligere i sommer. Foto: Foto: AP Photo / NTB Scanpix
ANGRIPES FRA LUFTA: Den USA-ledede kampen mot IS har så langt bestått av luftangrep og trening av den irakiske hæren og de kurdiske styrkene. Nå sier Tony Blair, tidligere statsminister i Storbritannia, at det ikke er tilstrekkelig å kun angripe fra lufta. Her kjører krigere fra Den islamske stat rundt i den nord-irakiske byen Mosul, som de tok tidligere i sommer. Foto: Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair mener Storbritannia bør vurdere å sende bakkestyrker til Irak.

Samtidig har Den islamske stat lagt ut en ny tale hvor de truer Vesten.

- Vi kan ha overflod av diplomati, all nødvendig nødhjelp, og gå ut med alle tenkelige fordømmelser. Men hvis det følges av fysiske kamper, så vil vi bare forminske problemet - ikke bekjempe det, skriver Tony Blair i et innlegg sitert av Sky News.

Truer Vesten Søndag publiserte Den islamske stat nok en tale hvor de truer med terrorangrep mot Vesten. Talsmannen Abu Muhammad al-Adnani truer i et 42 minutter langt lydklipp alle land som støtter USAs luftangrep mot Den islamske stat.

Han oppfordrer til drap på amerikanere, europeere, australiere, franskmenn og borgere fra «alle land i den nye alliansen mot Den islamske stat», derav også nordmenn.

USA har utført en rekke luftangrep mot den Islamske stat i Irak og planlegger nå et større militært engasjement, hvor blant annet Norge skal delta. Frankrike utførte i forrige uke sine første luftangrep i Irak, og sa de traff og tilintetgjorde mål fra IS.

-IKKE NOK:  Tony Blair, tidligere statsminister i Storbritannia, mener det ikke vil være tilstrekkelig å bekjempe Den islamske stat fra lufta. Han mener Storbritannia bør vurdere bakkestyrker. Foto: Amr Nabil / AP Photo / NTB Scanpix
-IKKE NOK: Tony Blair, tidligere statsminister i Storbritannia, mener det ikke vil være tilstrekkelig å bekjempe Den islamske stat fra lufta. Han mener Storbritannia bør vurdere bakkestyrker. Foto: Amr Nabil / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Men Blair mener luftangrep ikke vil være tilstrekkelig.

- Luftangrep er en viktig del av å bekjempe IS, spesielt med de nye våpnene som vi har i dag. Men - og dette er den brutale sannheten - luftangrep alene vil ikke være tilstrekkelig, skriver Blair.

Større engasjement mot IS Den norske regjeringen fikk i forrige uke tilslutning fra Stortinget til å bidra militært i alliansen som skal gå til kamp mot IS. Norge skal i første omgang sende «om lag fem» stabsoffiserer til USA for planlegging, før de vil reise til et regionalt hovedkvarter.

Norge har imidlertid understreket at det ikke vil bli aktuelt å gå inn med bakkestyrker i Irak.

- Det er jo et militært engasjement, det legger vi ikke skjul på. Men vi går ikke inn i selve krigføringen. Det som kan bli aktuelt, er å bidra med opplæring og trening av spesialstyrker, sa Erna Solberg til Dagbladet i forrige uke.

Samtidig sa Børge Brende i går at det ligger an til å få et mandat fra FNs sikkerhetsråd for å bekjempe IS.

Kampen om Syria Den USA-ledede krigen mot IS vil bli utkjempet både i Irak og Syria. Men ikke alle land ønsker å bidra i kampene på syrisk side.

Russland, den syriske presidenten Bashar al-Assads allierte, har sagt at de ikke vil tolerere bombing i Syria, uten at det er godkjent av den syriske regjeringen.

Frankrike har, som Norge, understreket at det ikke vil bli aktuelt å gå inn i Syria og angripe Den islamske stat. Grunnen til at Norge ikke vil inn i Syria, er fordi det ikke foreligger et FN-vedtak eller en invitasjon fra Assad-regimet.

USA støtter allerede opprørsgrupper i Syria som kjemper mot den islamske stat.