Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftangrep i full skala i Kashmir

Det indiske flyvåpen gjennomførte i dag luftangrep «i full skala» mot pakistansk gerilja i fjellene i Kashmir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er indiske militær-kilder som forteller dette.

- Vi brukte jagerfly, og droppet ulike typer våpen mot våre mål, sa nestkommanderende i flyvåpenet, S.K. Malik, søndag. Han sa at India stanset angrepene lørdag bare for at overvåkingsfly skulle kunne fly rekognoseringstokt og kartlegge konfliktområdet i Kargil-fjellene nord i Kashmir.

- I dag fortsatte angrepene på tross av dårlig vær. Vi gjennomførte flere flygninger, sa Malik til journalister i New Delhi.

Pakistans statsminister Nawaz Sharif har bedt sin indiske kollega Atal Vajpayee om å stanse angrepene før fredsforhandlingene mellom de to landene, som etter planen skal finne sted i New Delhi denne uka. Vajpayee har avvist kravet. India anklager Pakistan for å støtte muslimsk gerilja som kjemper mot det indiske herredømmet i Kashmir.

Med kaldt blod?

Malik hevdet også at obduksjonen av flygeren Ajay Ahuja viste at han ble skutt etter at han skjøt seg ut av sitt MiG-21 fly, som ble skutt ned torsdag i forrige uke. Pakistan sendte liket tilbake til India fredag.

Pakistans militære talsmann, brigader Rashid Qureshi, avviste påstanden om at flygeren ble skutt med kaldt blod som vrøvl.

- Dette er et propaganda-triks, sa Qureshi, som mente påstanden var «veldig latterlig» siden ingen hær vil skyte en flyger som er skutt ned fordi de vil ha mye mer nytte av ham levende enn død.

- Det er ingen grunn til at en hær skulle beholde en flyger i live og skyte den andre, mente han. To indiske jagerfly ble skutt ned før helgen. Pakistan sier den ene flygeren døde og den andre ble tatt til fange.

India har mistet to jagerfly og et helikopter siden onsdag, da landet startet sine luftangrep mot Kargil-fjellene på grensa til Pakistan.

Gammel konflikt

Det er sjelden rolig langs den omstridte grensa. India beskylder Pakistan for å drive krig gjennom geriljagruppene, som sniker seg over grensa hver sommer når snøen begynner å smelte i denne delen av Himalaya.

Geriljaen begynte å komme i 1990, da det brøt ut voldshandlinger i Kashmir, den eneste provinsen i India som er dominert av muslimer. Hæren knuste i hovedsak opprøret innen midten av 90-tallet, og India hevder at de eneste som fortsatt kriger i Kasmir, er utenlandsk gerilja, som mujahedin-soldatene fra Afghanistan.

Pakistan hevder de bare yter moralsk og diplomatisk støtte til geriljagruppene. India kontrollerer to tredeler og Pakistan en tredel av det ulendte fjellområdet, men begge land hevder at Kashmir tilhører deres territorium.

Kashmir har vært delt siden krigen brøt ut mellom India og Pakistan i 1947, to måneder etter at de to landene fikk sin uavhengighet fra det britiske kolonistyret.

(NTB-AFP)