Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftballong med to personer i havsnød

Vestavind gjør at Hovedredningssentralen ser lysere på situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To personer er ombord i luftballongen som meldte om gassproblemer i ni-tiden i dag morges. Redningsmannskaper har vært redde for at ballongfarerne ville styrte i sjøen utenfor Hitra og Frøya.

Tre timer senere befinner ballongen seg utenfor kysten ved Brønnøysund, og det ser ut til at ballongferden kan ende trygt.

- Vi ser litt lysere på situasjonen nå. Men vi har ingen garantier om at ballongen vil nå Norskekysten før den går tom for gass. Derfor holdes beredskapen oppe, sier vakhavende redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

Han håper nok vestavind vil bringe ballongfarerne på land.

Kom fra Belgia

Det var fralandsvinder som drev en av luftballongene som var i et følge av ballonger fra Belgia til havs utenfor Norskekysten. I formiddagstimene i dag ble det meldt over radio at den var den i ferd med å gå tom for gass. Hovedredningssentralen sendte umiddelbart et Sea King-helikopter til Draugen-feltet for å følge ballongen, som var i havsnød vest for Hitra.

- Går de tom for gass, noe de sterkt indikerer, så havner de i sjøen. Derfor er de nå prisgitt vinden og Hovedredningssentralen, sa Sunde ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no tidligere i dag.

Helikopter ved siden av

Dersom ballongen går tom for luft før den når land, er planen å få helikopteret på vingene med en gang, slik at helikopteret vil ligge ved siden av ballongen og følge styrten i havet. Dermed kan de to om bord kunne plukkes opp umiddelbart.

- Akkurat nå har ballongen en høyde på 8000 fot (2400 meter) og har ganske lenge indikert at de bare har en times forbruk av gass igjen. De har både redningsdrakter og redningsvester om bord, sa Sunde i 11.30-tiden mandag.

Ballongen deltar i konkurransen «Gordon Bennett Race 2006», som startet i Beliga lørdag. Målet er å komme lengst mulig på tre dager. Redningslederen her hjemme legger ikke skjul på at han har dårlig sans for ballongferder over åpent hav.

- De bør helst holde seg over landjorda, hvor de tross alt kan lande trygt, sier han.

Det er 3-4 meter høye bølger i området, skriver adressa.no.