Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftfartseksperter: - Det var brann om bord

Søket fortsetter for fullt i dag.

STYRTET: Airbus 320-maskinen fra EgyptAir som styrtet i Middelhavet tidlig torsdag morgen. Bildet er tatt over Wien i Østerika 21. august 2015. Foto: Thomas Ranner / via Reuters
STYRTET: Airbus 320-maskinen fra EgyptAir som styrtet i Middelhavet tidlig torsdag morgen. Bildet er tatt over Wien i Østerika 21. august 2015. Foto: Thomas Ranner / via Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent fredag kveld meldte CNN at røykvarsleren slo ut på EgyptAir flight 804, minutter før flyet styrtet i Middelhavet nord for Egypt.

Lørdag bekrefter også franske etterforskere at det ble oppdaget røyk flere steder i flyet før det styrtet, skriver The Guardian

Det er data fra flyets ACARS-systemet (Aircraft Communications Adressing and Reporting System) som viser dette. Systemet sender jevnlig korte oppdateringer om kritisk informasjon til bakkestasjoner.

Dataene vise ifølge Aviation Herald at røyk ble oppdaget på et toalett og i flyets elektronikk bare minutter før det forsvant fra radaren i 02.30-tiden natt til torsdag.

Talsperson Sebastian Barthe sier til AP at det vanligvis er et tegn på brann, men at det er for tidlig å trekke konklusjoner.

-Virker sannsynlig Den tyske piloten og luftfartseksperten Tim Van Beveren mener det er åpenbart at styrten skyldtes brann.

- Det var brann om bord, sier han til den tyske avisen Deutsche Welle.

- Systemet sendte veldig tydelige beskjeder. Det ble registrert røyk på toalettet. Et minutt senere ble det registrert røyk i det elektroniske utstyret. To minutter senere sviktet flykontrollene, fortsetter han ifølge NTB.

Den norske luftfartseksperten Per Gram synes også det virker sannsynlig. Han sier en brann fra toalettet kan ha spredd seg ganske fort i flyet - særlig hvis den var startet med intensjon. Videre kan brannen ha skadet kontrollkablene som regulerer høyden til flyet, tror han.

- Det har vært en tyve-tredvetalls branner på fly tidligere som har ført til havari, men det jeg synes er veldig rart i dette tilfellet er at flygeren ikke har fått tid til å si fra på radioen om at de hadde et problem, sier Gram til Dagbladet.

Vil ikke konkludere
Greske øyenvitner skal ha meldt om at de så flammer på himmelen i tidsrommet da flyet forsvant fra radar. Men på analysene av amerikanske satellittbilder er det ikke tegn til noen eksplosjon, ifølge sikkerhetskilder.

- Vi undersøker disse rapportene. På dette tidspunktet kan jeg verken bekrefte eller avkrefte det, sier en ikke-navngitt egyptisk tjenestemann ifølge NTB.

Luftfartseksperter CNN har snakket med har forskjellige syn på hva informasjonen kan bety.

- Informasjonen sier ikke noe om hvorvidt det er en eksplosjon på grunn av en bombe eller om det skylde en teknisk feil, men det innsnevrer området vi ser på. Vi er nå ikke lenger bekymret over vingene, eller hva annet som kan ha skjedd, sier CNNs luftfartsanalytiker Richard Quest.

Leter etter svar Etter egyptiske myndigheters møte med pårørende fredag, fikk Dagbladet bekreftet at deler av flyvraket som styrtet i Middelhavet er funnet. Funnene ble gjort rundt 290 kilometer nord for den egyptiske kystbyen Alexandria.

- I dag fant det egyptiske militæret deler av flyvraket, sa president Safwat Mussalam i EgyptAir til Dagbladet etter møtet med de pårørende, som fant sted i nærheten av flyplassen i Kairo fredag. 

Søket etter vrakdeler fortsetter for fullt lørdag. Frankrike, Hellas, Storbritannia og Tyrkia i tillegg til en rekke handelsskip har bistått Egypt i letearbeidet etter flyet. Nå jobber letemannskapene på spreng med å finne de svarte boksene, som de håper kan gi nye svar på hva som skjedde da flyet plutselig forsvant fra radaren.

USA har også sendt overvåkningsfly på vingene for å finsøke leteområdet mellom de sørlige greske øyene og Egypt. 

Passasjerer fra 12 land Det er fortsatt høyst uklart hva som skjedde da EgyptAirs flyging MS804 med 66 personer om bord forsvant fra radaren over Middelhavet rundt 02.45 natt til torsdag. Flyet var på vei fra Paris til Kairo, og hadde nettopp forlatt gresk luftrom da det krasjet.

Den greske forsvarsministeren Panos Kammenos opplyste i torsdag at flyet raskt falt nesten 7000 meter før det ble borte. Klokka 02.27 fløy det på 11 300 meter. Så tok det en uventet vending 90 grader mot venstre, og falt til ca. 3000 meter, før det tok en vending 360 grader til høyre igjen. Så ble det borte.

Passasjerene kommer fra tolv nasjoner. 56 passasjerer, sju besetningsmedlemmer og tre sikkerhetspersonell var om bord. 30 var fra Egypt, 15 fra Frankrike, to fra Irak og en fra hvert av landene Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada.

Kapteinen het Mohammed Saeed Ali Ali Shaqeer og styrmannen Mohamed Ahmed Mamdouh Ahmed Asi, bekrefter kilder overfor BBC. Begge var svært erfarne flygere. Kapteinen hadde 6.275 timers flyerfaring, og styrmannen 2.766 timer, ifølge NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!