KRITISERES: Flyselskapet Norwegian, som ledes av Bjørn Kjos (bildet) får hard kritikk i et brev fra Luftfartstilsynet om hendelsen da et Dreamliner-fly tok av fra New York med bare fem kabinansatte - tre færre en regelverket tilsier. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbaldet
KRITISERES: Flyselskapet Norwegian, som ledes av Bjørn Kjos (bildet) får hard kritikk i et brev fra Luftfartstilsynet om hendelsen da et Dreamliner-fly tok av fra New York med bare fem kabinansatte - tre færre en regelverket tilsier. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbaldetVis mer

Luftfartstilsynet: Norwegian-flygning «skulle ikke vært gjennomført»

Viktig nødutgang sto ubemannet mellom New York og Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftfartstilsynets har nå fått lese Norwegians interne granskningsrapport om episoden da et Dreamliner-fly den 26. januar tok av fra New York med bare fem kabinansatte ombord.

Ifølge sikkerhetsreglene skulle det vært åtte kabinansatte i flyet, som har plass til 291 passasjerer.

- Ble etterlatt Tilsynets kommentarer i et brev til Norwegian er knallharde.

«Med fem aktive kabinbesetninger skulle flygningen ikke vært gjennomført. Bestemmelsene er til for å ivareta passasjerenes sikkerhet, ikke service. Grunnet feil og manglende kjennskap til selskapets prosedyrer ble flygningen likevel gjennomført uten at passasjerens sikkerhet ble ivaretatt slik regelverket tilsier. Fire besetningsmedlemmer ble etterlatt på en lufthavn som var i fare for å bli stengt og isolert under kritiske værforhold», skriver Luftfartstilsynets seksjonssjef Frode Lenning.

Grunnen til at fire kabinansatte ble satt av, var en vill krangel om flysikkerheten mellom dem og kapteinen. Slik Dagbladet har omtalt i en rekke artikler, var New York i alarmberedskap denne kvelden, med snø og dårlige værvarsler.

- Nødutgang ubemannet De fire kabinansatte var bekymret, blant annet fordi en mengde andre flygninger var innstilt. Norwegian har overfor Dagbladet sagt at forholdene ikke var verre enn på en helt vanlig norsk vinterdag.

Dagbladet har ikke fått lese Norwegians interne granskningsrapport, men har intervjuet selskapets ledelse om rapporten, som ligger til grunn for Luftfartstilsynets brev.

«Når beslutningen var tatt om å gjennomføre flygingen med 5 CC («cabin crew») ble dette gjort uten at det ble briefet på hvilke dører som skulle bemannes og hvilke konsekvenser den reduserte bemanningen hadde for utførelsen av flygingen. Dette medførte at en av de høyest prioriterte nødutgangene ikke var bemannet», heter det i brevet, hvor tilsynet spør hvordan Norwegian vil forbedre de avdekkede svakhetene på dette og andre områder, blant annet kommunikasjon og kulturforskjeller.

- Forringet livsglede Etter å ha lest granskningsrapporten, beskriver tilsynet en amper stemning ombord før avgang, og det som de kabinansatte opplevde som latterliggjøring.

Dette frykter tilsynet kan få alvorlige skadevirkninger - særlig for dem som ble satt av flyet.

«Luftfartstilsynet vil legge til at for besetningen, og især for de som ble avvist, kan en slik hendelse bli en belastning som den enkelte vil bære preg av i lang tid. For dyktige unge mennesker som ønsker en fremtid innen yrket, ønsker å yte service, arbeide for selskapet og glede seg til samarbeidet med likesinnede kolleger, kan det få alvorlige konsekvenser og forringe livsgleden i lang tid», slår tilsynet fast.

To av de kabinansatte har nå sluttet, mens de to gjenværende - som formelt er ansatt i OSM Aviation - risikerer å få sparken fordi Norwegian mener de har uttalt seg illojalt.

- Innenfor Norwegians flygesjef Tomas Hesthammer brukte nylig uttrykket «litt voldsomt» om Luftfartstilsynets reaksjoner på hendelsen. I et intervju med Dagbladet sa han og kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at flygningen ville vært innenfor reglene hvis amerikanske regler gjaldt.

- Det hadde vært innenfor bare to måneder tidligere også, og det underbygger at flysikkerheten var ivaretatt hele veien, sa Hesthammer.

DREAMLINER: Ombord i et fly av denne typen, Boeing 787 Dreamliner, oppsto det den 26. januar i år krangel mellom kabinansatte og kaptein før avgang fra New York. Her går et Dreamliner-fly inn for landing på Stockholm Arlanda i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090
DREAMLINER: Ombord i et fly av denne typen, Boeing 787 Dreamliner, oppsto det den 26. januar i år krangel mellom kabinansatte og kaptein før avgang fra New York. Her går et Dreamliner-fly inn for landing på Stockholm Arlanda i 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090 Vis mer