Luftfartsverket oppfordret til angiveri

Ville du likt at dine kolleger karakteriserte deg som dominerende, egoistisk eller autoritær? Luftfartsverket (LV) oppfordrer de ansatte til å karakterisere sine kolleger på denne måten. Der får de passet sitt påskrevet - under fullt navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for den meget spesielle undersøkelsen er en prosjektoppgave i studiet «Samspill og ledelse» ved Bedriftsøkonomisk institutt (BI).

Seksjonssjef Ole Folkestad i Luftfartsverket gjennomfører nå dette studiet, og plukket ut en avdeling med 30 ansatte til prosjektoppgaven sin. Spørreskjema og informasjon har LVs logo og ledelsens velsignelse.

Ryktene begynte straks å svirre og utryggheten har igjen tatt plass i LVs korridorer.

Ukultur

LV har bygd opp en kultur med klare kommandolinjer og sterk lojalitet til etaten.

- Skjemaene, med detaljerte spørsmål om de ansattes personlighet, kom deisende ned på pultene våre i slutten av februar uten at vi fikk vite hva personkarakteristikkene skulle brukes til, sier en LV-ansatt.

Det er avdelingsdirektør Jon Sjølander som har godkjent, skrevet under og sendt ut undersøkelsen.

- En direktør som går ut med en slik spørreundersøkelse kan ikke ha store evner til innlevelse, sier vår kilde.

Bråk og ureglementerte utspill er ikke nytt i LV. I juli i fjor skrev Dagbladet om lydbåndskandalen i LVs sertifiseringsavdeling. Det ble kjent at flere ansatte tok opp samtaler med sine sjefer på bånd, av frykt for at ledelsen skulle «falle dem i ryggen» og sørge for at de fikk sparken.

Flere respekterte medarbeidere måtte ta sin hatt og gå på grunn av uenighet med ledelsen.

Rollespill

Utgangspunktet for seksjonssjefen og BI-studentens utspill, er en teori som professor i psykologi Paul Moxnes på BI er opptatt av. Påstanden, som nå ønskes undersøkt, er at det i alle organisasjoner dannes oppfatninger rundt enkelte personer, uten at de nødvendigvis er riktige.

I brevet til de ansatte heter det blant annet: «Vi ønsker å se nærmere på denne teorien, samt undersøke om etableringen av enkelte oppfatninger/roller påvirker etablering av andre oppfatninger/roller.»

Nødvendigheten av å bruke fullt navn på kollegene understrekes særskilt: «Husk at det er din subjektive vurdering vi ønsker,» heter det i brevet.

Spørreundersøkelsen har vakt bestyrtelse blant de LV-ansatte som er bedt om å uttale seg. - Vi har måttet tåle mye fra ledelsen i Luftfartsverket, men nå er begeret i ferd med å renne over.

- Vi ble nærmest pålagt å svare på disse mer eller mindre kuriøse spørsmålene. Da protestene kom, fikk vi et nytt brev som fastslo at det var frivillig å svare. Men dette kan da ikke være en lovlig måte å samle inn data på? spør en av de ansatte.

Overtramp

I Datatilsynet har man sjelden sett et verre overtramp.

Datatilsynets direktør, Georg Apenes, tok selv kontakt med seksjonssjefen og BI-studenten for en kommentar. Svaret Apenes fikk var at «det var så få som ville svare. Derfor har undersøkelsen skiftet navn og tema er nå «hvorfor folk ikke vil svare»».

- Da er det ikke lenger en sak for oss, sier Apenes. Fremgangsmåten er underlig, sier han.

De som jobber i avdelingen i LV, sier de ikke er kjent med at undersøkelsen har endret fokus.

«Vi har

måttet tåle mye av ledelsen, men nå er begeret i ferd med å renne over.»

Ansatt i Luftfartsverket