Millioner av mennesker, de fleste av dem i Asia, dør årlig av sykdommer som kan knyttes til luftforurensning. Foto: Reuters / NTB scanpix  EPA/ROLEX DELA PENA
Millioner av mennesker, de fleste av dem i Asia, dør årlig av sykdommer som kan knyttes til luftforurensning. Foto: Reuters / NTB scanpix EPA/ROLEX DELA PENAVis mer

Luftforurensning tar sju millioner liv årlig

Det viser ferske tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene, som er fra 2012, inkluderer dødsfall som følge av luftforurensning både utendørs og innendørs.

- Luftforurensning er nå vårt største miljømessige helseproblem og det rammer alle, både i rike land og utviklingsland, sier Maria Neira i WHO.

Hjerte og lunger Ifølge WHO kunne hvert åttende dødsfall i 2012 knyttet til luftforurensning.De største dødsårsaken er hjertesykdom, slag, lungesykdom og lungekreft.

Asiatiske land som Kina, India, Indonesia, Sør-Korea og Filippinene er hardest rammet.

5,9 millioner dødsfall i denne delen av verden kan knyttes til luftforurensning.

Fyring WHO anslår at 4,3 millioner mennesker årlig dør som følge av luftforurensning innendørs, først og fremst forårsaket av oppvarming og matlaging ved hjelp av ovner som fyres med kull, ved og dyremøkk.

Utendørs luftforurensning, forårsaket av alt fra dieseleksos til kullkraftverk koster årlig 3,7 millioner mennesker livet, anslår WHO.

- Sjokkerende Mange mennesker utsettes for luftforurensning både utendørs og innendørs, og det kan derfor være vanskelig å fastslå hva som koster flest liv. Antallet er uansett svært høyt, mener WHO.

- Disse nye tallene er sjokkerende og svært bekymringsfulle, sier Neira, som leder organisasjonens arbeid for offentlig helse og miljø.

I 2008 anslo WHO at 1,3 millioner liv gikk tapt som følge av luftforurensning utendørs, mens 1,9 millioner døde som følge av innendørs forurensning.

Økningen kan dermed se svært stor ut, men dette skyldes trolig også nye og grundigere kartleggingsmetoder, understreker Neira.

Klare sammenhenger Satellitter gjør det nå mulig å overvåke luftforurensning i områder der det før ikke fantes data.Medisinsk forskning har samtidig påvist klarere sammenhenger mellom forurensning og sykdommer.

- Risiko knyttet til luftforurensning er nå mye større enn man tidligere trodde eller forsto, særlig når det gjelder hjertesykdommer og slag, sier Neira.

Enkle tiltak - Det er få risikoer som i dag har større innvirkning på den globale helsen, enn luftforurensning. Bevisene er et tydelig tegn på at det trengs konkrete tiltak for å rense lufta vi alle sammen puster, sier Neira.

2,9 milliarder mennesker i fattige land er i dag avhengige av å bruke åpen ild til matlaging og oppvarming, noe som ifølge WHO gjør husene til rene forbrenningskamre.

Enkle tiltak kan redusere risikoen, blant annet bedre ventilasjon og mer rentbrennende ovner.

Biler Transportsektoren får også gjennomgå av WHO, som etterlyser ytterligere tiltak både fra bilprodusentenes side og fra myndigheter som kan gjøre mer for å regulere og redusere biltrafikken.

- Lufta er en ressurs vil deler på. For å kunne puste inn ren luft, må vi gå løs på de områdene som forurenser, sier Carlos Dora i WHO.

- Luftforurensning er ofte et biprodukt av lite bærekraftig politikk innenfor sektorer som transport, energi, avfallshåndtering og industrien,

(NTB)