STORSTREIK:  Mange tusen reisene vil bli rammet av storstreiken i Lufthansa. Foto: EPA/Frank Rumpenhorst/Scanpix
STORSTREIK: Mange tusen reisene vil bli rammet av storstreiken i Lufthansa. Foto: EPA/Frank Rumpenhorst/ScanpixVis mer

Lufthansa-ansatte ut i streik

Norske reisende vil bli berørt. Over 4000 piloter streiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tysklands største flyselskap Lufthansa,forsøkte i siste liten å få til et kompromiss med sine piloter for å avverge en lammende streik fra i morgen. Men partene klarte ikke å komme til enighet.

Nå har selskapet ifølge nyhetsbyrået Associated Press tatt pilotene ut i streik fra midnatt. Det betyr at over fire tusen piloter fra fagforeningen Cockpit som nå tas ut i streik. Streiken vil vare fram til torsdag, og gjelder krav om bedre lønn og tryggere arbeidsforhold.

Til sammen kommer 3 200 avganger trolig til å bli innstilt, ifølge NTB. Fra mandag planlegger Lufthansa å bruke tidligere piloter som ikke er fagorganiserte, og dermed kan selskapet gjennomføre et mindre antall flyginger.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil streiken påføre selskapet et tap på rundt 810 millioner norske kroner (100 millioner euro).

Lufthansa har 150.000 passasjerer daglig, og årlig flyr selskapet rundt 55 millioner mennesker.

Nordmenn berørt- Norske reisende kommer til å bli berørt av streiken i ganske stor grad. Fram til torsdag faller alle flyvninger som går fra Oslo til Frankfurt ut, det samme gjelder flyvninger som går fra Stavanger til Frankfurt, sa Terje Grue, som er Lufthansas sjef i Norge, til Dagbladet søndag kveld.

Terje Grue har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som berøres av streiken.

Flyvninger Bergen-Frankfurt vil derimot gå som normalt. Det samme gjelder Lufthansas ruter mellom Oslo- Hamburg. På flyvninger fra Oslo-München vil det være noen innstilte avganger, men flyene vil gå nesten som normalt, ifølge Grue.

To av tre fly satt på bakken- Vi har de siste dagene sendt ut melding til alle våre passasjerer som vil bli berørt av streiken. Disse har fått tilbud om en alternativ reise. I de tilfellene vi ikke har fått til dette så har de fått tilbud om å få reisene refundert. Hvis passasjerene ikke har hørt noe fra oss, så er dette fordi flyene deres skal gå som normalt, opplyser Lufthansa-sjefen.

Her kan du finne en oversikt over alle flyvninger som går. Reisende som er usikre på om flyene deres går, oppfordres til å sjekke på selskapets sider eller kontakte sin turoperatør.

- Siden vinterferien begynte på fredag så er vi litt heldige, selv om dette selvsagt er alvorlig, for mange har allerede kommet seg av gårde på ferie. Globalt så er cirka to tredeler av alle våre flyvninger berørt, fortalte Grue Dagbladet søndag kveld.

SAS samarbeider med Lufthansa gjennom Star Allianse, men ifølge selskapet vil reisende med SAS ikke merke streiken.