NYE PROSEDYRER:  Etter en nestenstyrt med en Lufthansa Airbus A321-200-maskin for tre og en halv måned siden ble det utarbeidet nye prosedyrer. I dag døde 150 personer i en Airbus-ulykke. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Foto:  Wolfgang Rattay / Reuters / NTB Scanpix
NYE PROSEDYRER: Etter en nestenstyrt med en Lufthansa Airbus A321-200-maskin for tre og en halv måned siden ble det utarbeidet nye prosedyrer. I dag døde 150 personer i en Airbus-ulykke. Årsaken til ulykken er ikke kjent. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Lufthansa-fly holdt på å styrte i november

En skremmende nestenulykke viste at blokkerte sensorer kan få Airbus-fly til å miste kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Etter en nestenstyrt med en Lufthansa Airbus A321-200-maskin for tre og en halv måned siden, ble det utarbeidet nye prosedyrer.

Uten kontroll Ising på sensorene sendte Airbus-flyet på flight LH-1829 inn i et ukontrollert stup.

Datasystemene overtok styringen, mens pilotene ble sittende som hjelpeløse vitner.

Ifølge en foreløpig havarirapport, ble flyet reddet på grunn av de erfarne pilotenes snarrådighet.

Det tyske magasinet Der Spiegel omtalte rapporten så seint som fredag 20. mars.

Roser kapteinen Forsker Peter Ladkin ved Universitetet i Bielefeld uttalte forrige uke til Der Spiegel:

-Heldigvis hadde  kapteinen kunnskap om det komplekse systemet. Mindre trente piloter ville trolig ikke komme opp med denne ideen.

Også havariet til Air Asia-flyet i desember i fjor kan ha mange likhetstrekk med nestenulykken utenfor Bilbao. I denne ulykken var en Airbus A320-200-maskin involvert.

Bilbao-hendelsen har fått oppmerksomhet etter Germanwing-havariet.

Det var på hengende håret at ikke Lufthansa-maskinen, med kjennesignal D-AIDP, på vei fra Bilbao til München gikk i bakken.

Morgenflyet 5. november i fjor hadde 109 personer ombord, da pilotene måtte kjempe en dramatisk kamp for å unngå at flyet styrtet rett i bakken.

Fløy nedover Dramatikken oppsto 15 minutter etter avgang fra Bilbao.

Maskinen fløy på autopilot og hadde kommet opp i 31 000 fots høyde.

Plutselig senket flyet nesen og gikk inn i nedsteigning, uten at besetningen hadde gitt ordre om dette.

Flyet styrtet fort og hadde en gjennomsynkssrate på 4000 fot i minuttet.

Pilotene klarte å stoppe nedstigningen da flyet lå i 27 000 fot. De fikk stabilisert høyden og klatret seinere opp til 28 000 fot og landet trygt i München.

Grundig sjekket Hendelsen ble naturligvis innrapportert og det franske luftfartstilsynet BAE rapporterte nestenulykken som «en alvorlig hendelse».
Flyet ble undersøkt i München i tre døgn, før det ble satt inn i trafikk igjen. Saken ble også undersøkt av tyske luftfartsmyndigheter (BFU).

Allerede 9. desember i fjor utarbeidet The European Aviation Safety Agency (EASA) et hastedirektiv, Emergency airworthiness directive.

Her blir det fastslått at værforholdene gjorde at Airbus A321-200-flyet under oppstigning fikk blokkert to sensorer som måler flyets oppstigningsvinkel, også kalt Angle of Attack (AOA).

Økte hastigheten Dette førte igjen til at datasystemet Alpha Protection (Alpha Prot) ble aktivert fordi hastigheten økte. Heldigvis klarte pilotene å hindre at flyet fortsatte styrten.

I pålegget fra EASA blir fastslått at flyets systemer er konstruert slik at det fortsetter nedsynkningen når Alpha Prot-systemet er aktivert, på grunn av blokkerte AOA-sensorer.

-I verste fall, kan ikke nedsynkningen stopppes, selv med fullt utslag på manuelle styringsinstrumenter, fastslo EASA.

Overtar kontrollen Det heter videre i direktivet at dersom flyets hastighet økes med nesen pekende nedover, vil AOA-verdiene på Alpha-Prot-systemet fortsette å minske.

Et resultat av dette kan i verste fall være at flyets systemer fortsatt vil bestemme at nesa skal peke nedoiver, også dersom farten er over minimumsfarten, på flyspråket omtalt som VLS.

Slå av! EASA skriver i direktivet at denne situasjonen kan føre til at man mister kontroll over flyet.

For å hindre at flyet styrter, krever direktivet at driftsmanualene endres slik at pilotene i slike tilfeller må slå av to av de tre Reference Unitene (ADR).

Overstyrer Bakgrunnen er at ADR'ene «snakker» med hverandre og kan feiltolke situasjonen dersom sensorene blir blokkert.

Når bare en ADR er i funksjon, er det mulig for besetningen å overstyre og dermed gjenvinne kontrollen.