Luftkrig i Dagestan

Russland gjør som NATO i Kosovo og satser på at bombardement fra lufta skal tvinge de islamistiske opprørerne i Dagestan i kne. Etter ti dager med angrep er det likevel lite som tyder på at opprørerne er på vikende front.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske jagerfly og helikoptre gjennomførte søndag og mandag 50 bombetokt mot opprørerne i Botlikh-området i Dagestan. Så langt har den russiske hærledelsen vegret seg mot å sende soldater inn i det ugjennomtrengelige fjellområdet.

Opptrapping

Dette kan tyde på at Russlands gjentatte forsikringer om at opprørerne er nær ved å bli slått, ikke stemmer. Tvert imot er det tegn som tyder på at krigen er i ferd med å utvides, skriver nyhetsbyrået Ap.

Opprørerne får stadig nye forsyninger fra naborepublikken Tsjetsjenia. Ekstremisten Sjamil Basajev, som leder opprørerne, sa i går at han vil trappe opp krigen.

Også i Tsjetsjenia-krigen som sluttet for fire år siden, ble situasjonen bagatelisert fra Kreml. 80 000 skal ha blitt drept i krigen.

Drapstall

Så langt er 17 russiske soldater drept, hevder russiske militære. Opprørerne skal ha mistet 600 soldater, hevder det russiske innenriksdepartementet.

Opprørerne hevder på sin side at de har tatt livet av 200 russiske fallskjermsoldater.

Opprørerne har ikke noen stor støtte i republikken Dagestan. I byene langs kysten til Kaspihavet slutter folket opp om den russiske hærens krig i fjellene.