HÅPLØST: En reisende på Schiphol-flyplassen i Amsterdam konstaterer at flyet han skulle på ikke går. Foto: REUTERS/Jerry Lampen
HÅPLØST: En reisende på Schiphol-flyplassen i Amsterdam konstaterer at flyet han skulle på ikke går. Foto: REUTERS/Jerry LampenVis mer

Luftrommet i Europa kan stenges i enda 48 timer

Det opplyser Eurocontrol i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Flytrafikken i Europa kan bli berørt i ytterligere 48 timer av asken som spys ut av Eyjafjalljökull, sier Eurocontrol i natt norsk tid.

Beveger segEn talsmann for den europeiske flysikkerhets- myndigheten, Brian Flynn, sier ifølge BBC at askeskyen fra Island beveger seg meget langsomt sørøstover og fortsatt er svært tett.

Alle flyplasser i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, Irland, Belgia og Nederland er stengt, skriver NTB, og det samme er 24 flyplasser i det nordlige Frankrike, inkludert hovedflyplassen Charles de Gaulle i Paris.

Flyplassene i Berlin, Hamburg og Düsseldorf stengt, og luftrommet over det nordlige Polen er også stengt for flytrafikk.

Farlig

Utbruddet i Eyjafjalljökull har intensivert seg torsdag kveld, og at askeskyen kan spre seg rundt hele den nordlige halvkule.

Svovellukta fra askeskyen som ligger over Norge kan nå kjennes i flere deler av landet. Allerede i 16.30-tida kunne man kjenne den i Bergen, mens lukta nådde fram til Oslo i 20-tida.


Hovedfaren ved å fly inn i dette er at smeltepunktet til partiklene er lavere enn temperaturen inne i motoren. Dermed smelter den til en tyktflytende masse som kan kvele turbinmotoren, opplyser Meteorologisk institutt (MET).