FÅR KONSEKVENSER: Røyk og aske velter ut av vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/Scanpix
FÅR KONSEKVENSER: Røyk og aske velter ut av vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson/ScanpixVis mer

Luftrommet over Nord-Europa kan bli stengt

Som følge av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Luftrommet over store deler av Nord-Europa kan bli stengt torsdag som følge av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

Avinor utvidet onsdag kveld stengningen av luftrommet i Norge til Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet, og i Sverige ble luftrommet nord for Luleå stengt. Torsdag blir trolig hele Norge stengt for flytrafikk.

Fra Reykjavik meldes det samtidig at man må regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland samt deler av Storbritannia og Danmark kan bli stengt torsdag.

Allerede i natt ble det innført restriksjoner på flytrafikken over det nordlige Skottland, og britiske myndigheter regner med at askeskyen forflytter seg sørover i løpet dagen.

Ifølge det svenske Luftfartsverket gjelder stengningen i Sverige iallfall til torsdag morgen. Om stengningen fortsetter, vil en god del flyginger bli innstilt.

Aske fra vulkaner kan ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.

Det var under Eyjafjallajökullen at det tidlig onsdag morgen var et kraftig vulkanutbrudd som førte til oversvømmelser i flere elver og en mange kilometer høy sky av aske som etter hvert drev vestover i retning Norge.

Den internasjonale flytrafikken til og fra Island er ikke berørt fordi hovedflyplassen på Keflavik ligger øst for vulkanen.(NTB)