Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftslott

* Gåte: Hvem kjøper Kværnerby-drømmen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØMMER DU OM å bo i en mørk dump der trafikken dundrer forbi? Da er Kværnerbyen stedet for deg. Vi kan friste med skygge halve året, da sola ikke viser seg over Ekebergåsen. OBS: Du kan glede deg over at boligblokkene er ferdigmoduler fra Malmö, en slags Ikea-løsning på boligmarkedet. Modulene produseres nesten ferdig, nummereres og monteres sammen til en boligblokk. Dermed blir det hele mest mulig kjønnsløst og friksjonsfritt, og du kan gli umerkelig inn og ut av området som en nobody-beboer i Oslo.

DETTE ER IKKE en annonse for Kværnerbyen, men kunne godt ha vært det. Beskrivelsen befinner seg ikke så veldig langt fra virkeligheten i Lodalen. I stedet er den slik: En mørk italiensk skjønnhet (hva gjør hun i Oslo?) som liksom myser mot deg fra sengekanten med bare skuldrer. Hun inviterer deg til Kværnerbyen. Til kaffe på senga, vannspeil mellom husene, grønne oaser, sildrende vann og jeg vet ikke hva. På nettsidene til Kværnerbyen presenteres bilder fra området, som da vitterlig er bilder fra Gamlebyen og Ekebergsletta? Vi vet jo ikke hvordan Kværnerbyen blir seende ut enda, men vi har sett tegninger av lys og luft og nesten ikke hus.

INGEN ER IMOT at det bygges flere boliger i Oslo. Ingenting er bedre enn at noen av disse er billigere enn andre. Det problematiske her er utbyggernes hyping av uferdige prosjekter. Her er ikke Lodalen Utvikling alene om å overselge luftslott. Dess sterkere virkemidler som tas i bruk av en aktør, dess mer må det pøses på med ord et annet sted. Nylig kjøpte en venninne av meg et lite krypinn på 31 kvadratmeter på Bjølsen. Hvordan tror du prosjektet var solgt inn? Under honnørord som Individet! og Frihet! fikk vi vite at et hjem skal være som en oase i hverdagen. Parksiden ligger som en stille lomme... I Akerselva som renner forbi kan du fiske og bade ... etc. Til dette vil jeg si: Akerselva er ikke lenger en stille lomme, men har utviklet seg til gruppebaserte fotturisters highway. Og: Jeg har enda til gode å se noen fiske i elva.

HVOR MYE FRIHET, individualisme og grønne skoger er det mulig å legge inn i et hjem? Er det utbyggerne som skal definere historien om ditt liv? Slik at du bare kan tre inn i fortellingen, begynne med kickboksing, gå på Mucho Mas. Eller er det du selv som skal fylle denne boligen med det som er, eller kan bli, deg? Det er en kjent strategi fra PR-bransjen å bruke narrativer for å nå kunden. Ifølge reklamefolk bør alle slags varer gis en identitet slik at kjøper kan identifisere seg med produktet. Jeg foreslår følgende: Tøm alle boligprosjekt for fantasiord og mening, la de være tomme, så kan vi få fylle dem selv.

* SVAR PÅ GÅTE: Ærlige hardtarbeidende Obos-medlemmer (og deres noe mer bortskjemte barn) som fortjener noe bra. Hele første byggetrinn er utsolgt. Totalt er det solgt 161 leiligheter. Byggingen starter til høsten.