Luftslottenes baron

15. august stiller August Christian Mohr på tiltalebenken i Oslo. Økokrim mener han har lurt investorer verden over for millioner - hvis ikke milliarder. Selv bedyrer Mohr sin uskyld. - Jeg selger ikke luftslott, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

August Christian Mohr (52) sier han driver helt legal virksomhet når han forsøker å tjene penger på handel med verdipapirer for milliarder av kroner. - Jeg syntes det var morsomt å kunne bygge opp noe stort fra Norge, men det viste seg å være noe naivt vurdert, sier hovedpersonen selv.

Det er satt av ti uker til forhandlingene i en av historiens mest omfattende straffesaker i Norge. Sakkyndige vitner fra Federal Reserve Bank og Bureau of Public Debt i USA og International Chamber of Commerce (ICC) i England kommer, i tillegg til professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole.

Mohr ønsker også å få en sakkyndig fra Securities & Exchange Commission (SEC) i USA.

Det er i alt rundt 60 vitner som skal forsøke å belyse saken.

- Et problem

- Vi har et problem, nemlig at ingen av de personene som virkelig kan dette markedet vil stille i en offentlig rett for å svare på spørsmål. De jobber i store banker og internasjonale advokatfirmaer, men markedsfører aldri dette produktet, sier Mohr.

- Det jeg startet opp med som pionér for noen år tilbake, foregår i dag i stor utstrekning og med betydelige aktører. Jeg er fremdeles i markedet, men jobber nå for andre, sier August Christian Wilhelm Mohr til Dagbladet.

Et annet problem Mohr må forklare i retten, er at Økokrim har funnet dokumenter i hans kontorer som har vist seg å være forfalsket og helt uten verdi.

- Det er dokumenter som ikke har hatt noen reell betydning ettersom de ikke er brukt i selve transaksjonene.

- Jeg kan ikke dømmes for at andre personer sender falske papirer til meg, eller varsler at de sender slike papirer til banker, når de likevel ikke er kommer fram til bankene, sier Mohr.

Forsvarsadvokatene Anders Brosveet og John Christian Elden i advokatfirmaet Elden sier at Mohr har et omfattende arkiv over alt han har bedrevet.

Alle dokumenter, notater, analyser og planer er beslaglagt av Økokrim.

- Hadde en plan

- Det er ikke omstridt at arkivet er komplett. Man må derfor spørre hvem det er som lager arkiver over en kriminell virksomhet, sier han.

- Jeg hadde en plan. Målet var å bygge opp en kapitalbase som gjorde meg i stand til å få lisens til å drive finansieringsvirksomhet fra Norge.

- Det måtte registreres mange selskaper for å ha ryddighet i forhold til reguleringsmessige forhold. Selskapene ble aktivisert som redskap i transaksjonene jeg satte sammen. Det hele ble bygd opp som samvirkelag med forskjellige syndikat og fond.

- Jeg syntes det var morsomt å kunne bygge opp noe stort fra Norge, men det viste seg å være noe naivt vurdert, forklarer Mohr.

Nå er han tiltalt for gjennomførte bedragerier på 4,5 millioner kroner og utbytteheleri eller forsøk på utbytteheleri av hele 225 millioner kroner.

I tillegg kommer forsøk på bedrageri med dokumenter på formidable 8,7 milliarder kroner.

Han er også tiltalt for å ha sendt villedende dokumenter til Foretaksregisteret i Brønnøysund i form av et verdipapir på 130 millioner kroner som skulle være aksjekapitalen i ett av selskapene hans.

Papiret viste seg å være verdiløst.

Den amerikanske politienheten FBI har frosset 162 millioner kroner i en bank i USA, som politiet mener er forsøkt hvitvasket ettersom de stammer fra bedragerier.

Mystisk spørsmål

Et sentralt og mystisk spørsmål som Mohr må forberede seg på å besvare i Oslo byrett, er dette:

Hva er det som gjør at nettopp han er i stand til å kjøpe og selge verdipapirer for milliardsummer med betydelig gevinst på hver handel? All markedsmessig logikk tilsier at det ikke er mulig.

- Det spørsmålet vil bli besvart i retten. En kort og grov versjon er at han utnytter reguleringsmessige forhold til å oppnå gevinst på prisdifferansen ved kjøp og salg av gitte verdipapirer, sier advokat Anders Brosveet.

- Dette er helt legitimt så lenge man ikke forleder noen til å delta i handelsopplegget ved å garantere utbytte, sier Mohr.

- Hva sier klientene dine som har investert penger gjennom dine selskap?

- De svarer at de er utsatt for bedragerier dersom det er korrekt at transaksjonene ikke var mulig å gjennomføre slik Økokrim mener, men at de som utgangspunkt mener Økokrim har påført dem tap ved å stanse transaksjonene.

- Har du mange investorer som kunder nå?

- Jeg har hatt mange investorer, har mange investorer og vil få mange investorer som kunder i framtida, sier Mohr.

Førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim mener handlene Mohr snakker om ikke er mulig å gjennomføre, og mener følgelig at han har solgt mange luftslott til klienter over store deler av verden.

Det er gjort mange forberedelser til den store straffesaken. Mohr, hans advokater, førstestatsadvokat Arnt Angell og etterforskere fra Økokrim har vært fem uker i USA for å gjennomføre bevisopptak av aktører som har vært involvert eller kjenner til saken der. I tillegg har de vært en uke i London og på Isle of Man, og skal til Sør-Afrika og Nederland for å foreta flere bevisopptak.

«Jeg hadde en plan. Målet var å bygge opp en kapitalbase.»

HAR INVESTORER: - Jeg har hatt investorer, har investorer og vil få mange investorer som kunder i framtida, sier bedrageritiltalte August Christian Mohr.