Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MH17-katastrofen

Luftvernekspert utlevert. - Veldig mistenkelig

Mistenkes for å ha hatt sentral rolle i nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet i 2014.

TRAGEDIE: 298 mennesker, blant dem 80 barn, omkom da MH17 ble skutt ned 17. juli 2014. Foto: Aleksandr Khudoteplij / AFP / NTB Scanpix
TRAGEDIE: 298 mennesker, blant dem 80 barn, omkom da MH17 ble skutt ned 17. juli 2014. Foto: Aleksandr Khudoteplij / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det ser veldig mistenkelig ut. Fra vårt ståsted er det en form for hindring fra Russland.

Det sier Piet Ploeg, leder av den nederlandske foreningen for de etterlatte etter nedskytingen av Malaysia Airlines' rute 17, ifølge AFP.

Ploeg reagerer på at luftverneksperten Vladimir Tsemakh (58) er blant de 35 fangene som i dag er løslatt fra ukrainsk fangenskap og fraktet til Russland, som følge av en utvekslingsavtale der ukrainske fanger i Russland også blir løslatt.

LØSLATT: Vladimir Tsemakh er blant de 35 fangene som Ukraina i dag overleverte til Russland. Foto: Vladimir Hontar / AP / NTB Scanpix
LØSLATT: Vladimir Tsemakh er blant de 35 fangene som Ukraina i dag overleverte til Russland. Foto: Vladimir Hontar / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har inntrykket at dette trekket fra Russland bare har ett formål: å holde Tsemakh unna JITs [den nederlandskledede internasjonale granskingskommisjonens] etterforskning, legger han til.

80 barn

298 mennesker, blant dem 80 barn, omkom da MH17 ble rammet av en luftvernrakett og styrtet i Øst-Ukraina 17. juli 2014. Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, og de fleste passasjerene var nederlendere.

JITs etterforskning slår fast at raketten ble skutt opp fra territorium kontrollert av russiskvennlige separatister, og at rakettbatteriet på forhånd var kjørt inn fra russisk side. Ifølge granskingen tilhører det en enhet i det russiske forsvaret.

INGEN OVERLEVENDE: Restene av passasjerflyet som falt ned over Ukraina 17. juli 2014. Kroppsdeler lå spredd over et stort område. Arkivvideo: Reuters Vis mer

Russland benekter enhver befatning med nedskytingen, men har samtidig hardnakket insistert på at Tsemakh er blant dem som utleveres.

En av de mistenkte i saken har pekt ut Tsemakh som leder for separatistenes luftvernavdeling i byen Snizjne, nær utskytingsstedet for raketten som rammet flyet, ifølge BBC News.

Bortført i rullestol

Tsemakh er tiltalt for terrorisme i Ukraina, og ble bortført fra separatistkontrollert område av spesialstyrker i juni. Ifølge gravejournalistikksida Bellingcat ble han smuglet ut bevisstløs - muligens med svært høy promille - i en rullestol, forkledd som en eldre mann. Siden skal han ha befunnet seg i Ukrainas hovedstad Kiev.

Nederlandske myndigheter har lagt sterkt press på Ukraina for at de ikke skal la Tsemakh slippe fri. JIT har allerede avhørt 58-åringen, men de ønsker at han står til disposisjon for ytterligere samtaler. I og med utleveringen frykter de at han nå er brakt ut av rekkevidde for etterforskningen.

- Vi beklager utleveringen på det sterkeste, sier Nederlands utenriksminister Stef Blok ifølge AFP.

- Veldig vanskelig dilemma

Ukrainas nasjonale sikkerhetssjef Ivan Bakanov opplyser imidlertid at Russland har vært urokkelige i sitt krav om å få luftverneksperten utlevert. Han forklarer at russerne har brukt de pågående fredsforhandlingene med Ukraina som pressmiddel.

- Fraværet av Tsemakh på lista over utvekslingsfanger ville automatisk ha ført til at forhandlingene med Moskva stoppet opp, sier Bakanov ifølge AFP.

Han legger til:

- Dette kravet fra Moskva er et nytt bevis på russisk innblanding i MH17-styrten.

Piet Ploeg i etterlatteforeningen sier han har forståelse for at «det er et veldig vanskelig dilemma for Ukraina».

Sjøfolk og filmskaper

Den ukrainske rettssaken mot Tsemakh er berammet i oktober - men ingen forventer at han dukker opp under hovedforhandlingen, ifølge BBC.

I juni kunngjorde den internasjonale granskingskommisjonen at fire personer - tre russere og en ukrainer - er siktet og etterlyst i forbindelse med MH17-katastrofen. Tsemakh er ikke blant disse, men er en person granskerne «er interessert i».

Blant de 35 ukrainerne som ble løslatt, er 24 sjøfolk som ble arrestert utenfor Krimhalvøya i fjor, samt fillmskaperen Oleg Sentsov. Blant fangene som ble utlevert til Russland, er journalisten Kirill Vysjinskij, i tillegg til Tsemakh.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!