Luis (19) fra New York forsørger en familie på syv: Tjener 45 kroner i timen

Fra og med i dag kan det bli enda vanskeligere for Obama å bekjempe fattigdommen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Luis Vasquez fra New York, som du møter i dokumentaren City of Poverty øverst i saken, var 19 år da filmen ble spilt inn i januar i år.

Han hadde tatt seg en pause fra studiene til dataingeniør ved The City College of New York for å jobbe på McDonalds, slik at han kunne forsørge moren og de fem søsknene sine i bydelen Bronx. 

President Obama har fattigdomsbekjempelse i USA blant sine viktigste saker. I dag er det mellomvalg i landet, og ferske målinger viser at det er to tredjedels sjanse at republikanerne vinner flertall i senatet. USA går trolig mot høyre

Det vil snevre president Obamas allerede vanskelige innenrikspolitiske spillerom. 

Tjente 45 kroner Egentlig føler Luis at han var god for mer enn bare å jobbe på McDonalds, men som han selv sier: 

- Jeg har ingen kontakter som kan gi meg en bedre jobb. Har du ikke kontakter i denne byen, kommer du heller ingen vei. 

Luis kommer seg knapt noen vei i New Yorks gater heller. Dokumentarteamet betalte heller T-banebillettene hans enn å «swipe me thru», som han spurte om. 

På McDonalds tjener Luis knapt 45 kroner i timen, som er den vedtatte minstelønna i staten New York. Han er blant dem professor Robert Hawkins i dokumentaren kaller «de arbeidende fattige». 

I filmen kan du se Luis' engasjement for å heve minimumslønna. Han er en av frontfigurene i bevegelsen «Fast Food Forward». 

Viktig dag for Obama Ved inngangen til 2014 levde én av fem newyorkere under fattigdomsgrensa. Av en befolkning på 8,3 millioner var også 1,8 millioner avhengige av matkuponger for å overleve. 

Dokumentaren ble spilt inn like etter at det hadde vært borgermestervalg i byen. Newyorkerne hadde sett seg lei av de enorme sosiale forskjellene, og hadde valgt den liberale demokraten Bill de Blasio til å styre New York. 

Resesjonen etter den verdensomspennende finanskrisa hadde lagt seg de Blasio ble borgermester, og økonomien var i vekst. Likevel økte fattigdommen i byen. 

- Det er ingen som smiler, det er ingen som spør hvordan du har det. Folk er deprimerte, og ting blir bare verre, sier New York-borger Veronica Howard i dokumentaren. 

 Drømmer om et annet liv 19-årige Luis aksepterer ikke sin skjebne. Han hater den intenst, men mor har ikke jobb og som eldste barn i søskenflokken er det ingenting han ønsker mer enn å ta ansvar og hjelpe mor og familien. 

- Den vanskelige økonomiske situasjonen har brutt familien vår ned, sier Luis i dokumentaren. 

AKSEPTERER IKKE SIN SKJEBNE: 19 år gamle Luis Vasquez kjemper kamper på flere fronter. For familien, for fremtiden og for å heve minstelønna. ALLE FOTO: Øystein Skarsbø/Eirik Hind Sveen/TVF Høgskolen i Lillehammer
AKSEPTERER IKKE SIN SKJEBNE: 19 år gamle Luis Vasquez kjemper kamper på flere fronter. For familien, for fremtiden og for å heve minstelønna. ALLE FOTO: Øystein Skarsbø/Eirik Hind Sveen/TVF Høgskolen i Lillehammer Vis mer

Egentlig vil han bli en vellykket forretningsmann og bo på Upper East Side. Eller et annet sted, Jamaica for eksempel, og leve et godt liv - borte fra Bronx, matkuponger og all elendigheten og uverdigheten han opplever i livet. 

- Vi nyter ikke å være avhengige av offentlige støtteordninger, men vi har ikke noe annet valg, sier han. 

Luis mener at han tross alt var smart nok til å slippe å belage seg på staten. Den dagen han forlater fattigdommen og blir bedriftsleder, noe han skal klare, så skal han behandle de ansatte med verdighet. På McDonalds har han nemlig lært hvordan det ikke skal gjøres.