Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lukasjenko blir syk av demokrati

Presidenten sier det er for mye av det i Hviterussland.

-KVALMT!: Den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko kommer med en kraftsalve mot demokratiet og mot Vesten i en tale til parlamentet i Minsk, 21. april. Foto:  Reuters/BelTA/Handout/Nikolai Petrov.
-KVALMT!: Den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko kommer med en kraftsalve mot demokratiet og mot Vesten i en tale til parlamentet i Minsk, 21. april. Foto: Reuters/BelTA/Handout/Nikolai Petrov. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Presidenten i Hviterussland, Alexander Lukasjenko, sier at han blir kvalm av det som fins av demokrati i Hviterussland.

- I tiden før valget ble vi så demokratiske, at det gjorde meg og deg svimmel. Det ble så mye demokrati, det var rett og slett kvalmt, sier Lukasjenko til parlamentet på torsdag, ifølge Associated Press.

- Vesten vil kvele oss Uttalelsen kommer som en respons på økonomiske sanksjoner og reiseforbud satt inn av EU og USA etter presidentvalget i desember, som endte med massearrestasjoner og vold. 

Han anklager derfor Vesten for å prøve å kvele Hviterussland.

- De prøver å tvinge oss til å være akkurat som alle andre, akkuart som de er. Vi er som et bein i halsen på dem. Hvis de prøver å få oss ned på våre knær kommer vi til å gjøre motstand. Vi vil kjempe for vår landeflekk, sier han ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Mistanke mot opposisjonen Under valget ble motkandidatene arrestert av hviterussisk KGB. Alle protester ble bokstavelig talt slått hardt ned på, hvor deler av den kvinnelige kulturelite ble truet med batong-voldtekt av hviterussiske politimenn.

Den sittende president gjennom 17 år, Alexander Lukasjenko, vant til slutt overlegent med 80 prosent av stemmene. 20 av protestledere sitter nå i rettssalen i Minsk med utsikter til lange fengslesstraffer.

«Konstruktiv» demokrati Forrige uke ble T-banen i Minsk rystet av en eksplosjon, hvor tolv mennesker døde, og et titalls ble såret. Lukasjenko prøvde å rette mistanken mot sine politiske motstandere, men trakk dette tilbake torsdag.

- Vi er ikke imot demokrati. Men Hviterussland trenger konstruktiv demokrati, ikke destruktiv demokrati, sier han.

Han gir staten i Hviterussland selv skylda for angrepet, siden den har tillatt såpass mye demokrati i landet. Han varsler derfor at valgbråket og bombingen vil føre til flere tiltak.

- På randen av kollaps Anatoly Lebedko, lederen for opposisjonspartiet, det Forente Sivile Partiet, sier at det er håpløst å gi demokratiet skylden for all uroen.

- Lukasjenko sier at han er lei av demokratiet. Men det er nettopp fraværet av demokrati, fraværet av markedsliberalisme som har ført Hviterussland til randen av kollaps og katastrofe, sier Lebedko.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media