Lukasjenko skrudde av lyset

Det ser bokstavelig talt mørkt ut for demonstrantene i Minsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINSK/OSLO (Dagbladet.no): Ved sjutiden i kveld var det nærmere tre tusen demonstranter på Oktoberplassen i Minsk. Det kommer stadig flere, men det er allikevel langt færre enn på samme tid i går. Det er også langt færre medier til stede.

Myndighetene har også stengt av lyset på plassen. Det gjør det vanskelig å se på dent store området.

Rundt plassen kontrollerer politiet folk som skal til plassen. Mat og andre forsyninger til teltleiren stanses, men politiet ber ikke om å få se papirer.

To dansker arrestert

Dagbladet.no får i kveld opplyst at to dansker på 27 år fra demokratiorganisasjonen SILBA ble arrestert på toget fra Vilnius i Litauen til Minsk.

Dagbladet.no har vært i kontakt med en av de to arresterte, som nå er i på vei tilbake til Vilnius med tog.

- Vi har begge gyldig visum til Hviterussland, som ble utstedt i Kiev forrige uke. Men da vi kom til grensa var det helt tydelig at vaktene hadde streng beskjed om at ingen dansker skal slippe inn i landet. Vi ble tatt av toget og spurt ut av ti vakter, før vi måtte kjøpe ny billett og reise tilbake til Litauen, sier Jonatan Nielsen til Dagbladet.no.

Nielsen har vært i Hviterussland tre ganger tidligere og navnet hans har vært brukt i mediene i saker om opposisjonen i landet. 

Lukasjenko skrudde av lyset

Sammen med kameraten Anders Iversen hadde han tenkt seg til Oktoberplassen med svenske og danske flagg, kaffe og soveposer.

Tidligere i dag ble over 100 demonstranter arrestert.

Russland og Iran gratulerer

Observatører fra OSSE har dømt valget på søndag, der Lukasjenko offisielt ble gjenvalgt med 82,6 prosent av stemmene, som ugyldig, og både USA og EU har varslet sanksjoner mot landet.

Den russiske presidenten Vladimir Putin, som har svært stor innflytelse over Lukasjenko, har imidlertid gratulert sistnevnte med seieren og Hviterussland med et fritt og rettferdig valg. Den gratulasjonen deler han hovedsakelig med regimet i Iran.

Dagbladet.no\'s reporter i Minsk er anonymisert i denne artikkelens byline av hensyn til vedkommendes sikkerhet i Hviterussland.

FORBUDT FLAGG: En demonstrant fester det forbudte hviterussiske flagget på en stolpe på Oktoberplassen i Minsk.