Møtet mellom Lukasjenko og Putin:

Lukasjenko: - Vi er de giftigste

Mandag serverte Belarus-president Aleksandr Lukasjenko en tilsynelatende sarkastisk, men likevel oppsiktsvekkende uttalelse. Ekspert Arve Hansen sier «tullete uttalelser» ikke lenger oppfattes som morsomme i Minsk og Belarus.

STATSBESØK: Russland-president Vladimir Putin reiste på et sjeldent statsbesøk til Minsk mandag. Der møtte han Belarus-president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Andrey Stasevich / Presidentens kontor i Belarus / Kreml / AP / NTB
STATSBESØK: Russland-president Vladimir Putin reiste på et sjeldent statsbesøk til Minsk mandag. Der møtte han Belarus-president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Andrey Stasevich / Presidentens kontor i Belarus / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kom Belarus-president Aleksandr Lukasjenko med en tilsynelatende sarkastisk, men likevel oppsiktsvekkende, uttalelse under pressekonferansen som ble avholdt sammen med Russland-president Vladimir Putin, som var på sitt første besøk i Minsk siden 2019.

- Vi to er aggressive parter. Vi er de mest ødeleggende og giftigste menneskene på denne planeten. Vi er uenige om bare én ting: Hvem av oss er verst? Vladimir Vladimirovitsj sier at det er meg. Jeg har begynt å tro at det er ham. Vel, vi har besluttet at vi er like ille, sa Lukasjenko, ifølge Dagbladets oversettelse.

Putin satt om lag halvannen meter unna Lukasjenko da ordene falt. Lukasjenko vendte gjentatte ganger blikket mot Putin, og Putin nikket og smilte anerkjennende omkring da Lukasjenko sa at Putin sier at det er han som er verst.

PÅ BESØK: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror dette er Putins mål med det planlagte Belarus-besøket. Video: AP, NTB, Dagbladet TV. Vis mer

Sarkasme og humor

Belarus-ekspert Arve Hansen ved Den norske Helsingforskomité vurderer Lukasjenkos uttalelse som et forsøk på sarkasme.

- Innimellom forsøker Lukasjenko å være humoristisk i talene sine, men det pleier ikke å være særlig vellykket. For er det noe diktatorer ikke har, så er det humor. Putin forsøker selv å være morsom iblant, men som regel oppfattes det bare som grovheter, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen bemerker at dette står i sterk kontrast til Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj, som med sin fortid kan regnes som profesjonell på området. Zelenskyj slo selv av en vits om krigen i Ukraina i et intervju med TV-legenden David Letterman.

- Noe av det første som forsvinner hos en blivende diktator, er humoren. Samtidig er humor et effektivt våpen mot diktatorer, og belarusere har mye av det i sitt arsenal, sier Hansen.

VITSER OM RUSSLAND: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forteller en vits om Russland og NATO under et intervju med David Letterman. Video: Twitter / Netflix. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Statsledere og makt

- Hva opplever du at er Lukasjenkos hensikt med å si dette?

- Det er ikke alltid at det er noen hensikt med det Lukasjenko sier. Lukasjenko avholder taler nærmest hver dag. Noen ganger snakker han nesten uten stopp, mens andre ganger serverer han rare og helt tullete bemerkninger. I ei stund ble tullet til Lukasjenko oppfattet som morsomt i Minsk og Belarus, men nå er det ikke morsomt lenger, sier Belarus-eksperten og fortsetter:

- Nå framstår Lukasjenko som mentalt syk. Jeg tror ikke at det er sunt å lede et land i så lang tid. Både Lukasjenko og Putin virker å være fanget i en boble hvor de på et tidspunkt har begynt å identifisere seg selv med landet og landet med seg selv.

Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har bemerket det samme overfor Dagbladet tidligere. Han har sagt at det er usunt å sitte ved makten over tid. I tillegg har han sagt at om man sitter ved makten i over ti år, kan man lett begynne å tro at man er den eneste som kan styre landet sitt, noe som kan gjøre en person autoritær.

Bondevik trakk fram Putin, Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan og Ungarn-statsminister Viktor Orban som eksempler på dette.

RYKTEFLOM: Kremlin har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

Statsbesøk i Minsk

Det var mandag at Putin reiste sammen med forsvarsminister Sergej Sjojgu og utenriksminister Sergej Lavrov på et sjeldent statsbesøk til hovedstaden Minsk i Belarus. Som følge av dette har det blitt spekulert på om Putin ønsker å presse eller overtale Lukasjenko til å bistå Russland militært i krigen i Ukraina.

Den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW) vurderer det imidlertid fortsatt som usannsynlig at Belarus vil bistå Russland militært i deres invasjon av Ukraina, som nå har vart i 300 dager.

ISW bemerker seg derimot at Lukasjenko nok en gang snakket om å forsvare Belarus mot Vesten og Nato, noe som de mener at er en manøver som Lukasjenko gjennomfører for å forsøke å unngå å måtte bistå Russland i krigen i Ukraina.

FORSTÅR BEKYMRINGENE: Under Shanghaigruppens toppmøte sier Putin til Kinas leder Xi Jinping at de forstår deres bekymringer knyttet til Ukraina. 15. september 2022. Video: AP / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Kan planlegge noe

Belarus-ekspert Hansen tolker Lavrovs deltakelse som et tegn:

- Det som er skummelt med møtet mellom Lukasjenko og Putin i Minsk, er at Putin tok med seg Lavrov, noe som indikerer at de planlegger noe, sier Hansen og fortsetter:

- Skjebnene til Lukasjenko og Putin er tett knyttet sammen: Dersom det belarusiske regimet kollapser, kan det få ringvirkninger langt inn i Russland. Det samme gjelder for Belarus om det russiske regimet kollapser. Dersom Putin plutselig mister makten i Moskva, vil det bety slutten for Lukasjenko så å si momentant.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer