Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lukasz kjempet mot terroristen og døde. Nå har kollega samlet inn 1,4 mill. kroner til familien hans

- Den fantastiske rausheten fra hele verden er fantastisk.

BLE DREPT: Lukasz Urban skal ha blitt knivstukket og skutt. Her holder Ariel Zurawski, Urbans fetter, opp et bilde av ham. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
BLE DREPT: Lukasz Urban skal ha blitt knivstukket og skutt. Her holder Ariel Zurawski, Urbans fetter, opp et bilde av ham. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kveld klokka 20.00 pløyde lastebil gjennom en folkemengde på Breitscheidplatz vest i Berlin. 12 mennesker ble drept, mens 49 ble skadd.

Dette etter at en terrorist kapret lastebilen til Lukasz Urban (37). Obduksjonen av kroppen hans viste klare tegn på at han hadde vært i slåsskamp.

Tyske etterforskere tror derfor at polakken forsøkte å stoppe terroristen. Han skal også ha forsøkt å gripe tak i rattet på lastebilen, ifølge Bild.

DASHCAM: Et kamera montert i bilen til en drosjesjåfør viser øyeblikket en lastebil kjører inn i julemarkedet i Berlin den 19. desember 2016. Video: Reuters NTB Scanpix Vis mer

Hjelp fra sjåfør

Urbans innsats for å hindre terroraksjonen har skapt stor sympati blant mange. En av dem er den britiske lastebilsjåføren Dave Duncan.

Tirsdag satte Duncan i gang en innsamlingskampanje for Urbans etterlatte, en kampanje som nå har resultert i verdier tilsvarende 1,4 millioner kroner, ifølge Reuters. Dette er, ifølge nyhetsbyrået, 20 ganger mer enn den gjennomsnittlige nettoårslønnen i Polen.

- Jeg startet denne kampanjen med tanke på å samle inn noen få hundre pund fra velvillige lastebilsjåfører. Den fantastiske rausheten fra hele verden er fantastisk, skriver Duncan på GoFundMe - siden han bruker til å samle inn pengene.

Drept i Italia

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Anis Amri, mannen som er mistenkt for å ha utført terroren i Berlin, ble natt til igår skutt og drept.

Det bekreftet den italienske innenriksministeren Marco Minniti.

- Den mistenkte ble drept. Det er ingen tvil om at det er Anis Amri, sa Minniti om skuddvekslingen i Milano som endte med Amris død.

Aksjonen kom etter 24-åringens flere dager lange flukt fra politiet. Få dager før pågripelsen, erklærte tunisieren lojalitet til IS.

- Dette er min beskjed til korsfarerne. Med Guds vilje skal vi slakte dere. Jeg sverger at vi skal slakte dere, sa 24-åringen i en video filmet kort vei fra der terroraksjonen ble gjennomført.

Filmet seg selv: Anis Amri. Video: CNNVis mer Vis mer

Overvåket av myndighetene

Amri hadde lenge vært under tyske myndigheters oppsyn.

Han var mistenkt for terrorplanlegging - anklager som frafalt etter at ingen bevis ble funnet.

Amri hadde også fått avslag på asylsøknaden og skulle fraktes ut av Tyskland.

Det lot seg ikke gjøre fordi han ikke hadde gyldige ID-papirer. Tunisia ville ikke vedkjenne seg ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!