Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luke trodde ikke sine egne øyne da arkeologene begynte å grave i hagen hans

Vitnet om en luksuriøs livsstil.

FUNN: Luke Irwin gjorde et forbløffende funn i sin egen hage. Bare 24 timer etter at han sendte inn bildet av det han hadde avdekket, var arkeologene på plass. Foto: PA / NTB Scanpix
FUNN: Luke Irwin gjorde et forbløffende funn i sin egen hage. Bare 24 timer etter at han sendte inn bildet av det han hadde avdekket, var arkeologene på plass. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lite visste Luke Irwin om hva han skulle finne, da han bestemte seg for å legge elektrisitet til en låve på eiendommen sin.

Irwin avdekket nemlig en mosaikk under jordlagene, og for å finne ut hva dette kunne være tok han kontakt med lokalmyndighetene i lille Wiltshire i Sør-England.

Mindre enn 24 timer senere var arkeologene på plass, og nå har hagen til engelskmannen blitt gjenstand for oppmerksomhet fra hele verden.

- Ikke et vanlig hjem Det Irwin hadde funnet, viste seg nemlig å være en romersk villa der mosaikken utgjorde en del av gulvene, og sakte men sikkert gjorde de stadig flere funn.

Den britiske rikskringkasteren BBC skriver at det ble funnet porselen som bare kunne tilhørt en rik familie. Det ble også funnet levninger etter flere husdyr, samt ville dyr som ble holdt for jakt.

- Vi har avdekket en rekke gjenstander som demonstrerer hvor luksuriøst liv denne familien levde, sier David Roberts fra Historic England til statskanalen.

- Det er tydelig at dette ikke var et vanlig hjem.

20 meter fra døra
Roberts anslår videre villaen til å være bygd en gang mellom år 175 og 220, og mener ruinene ikke har blitt rørt etter at den kollapset for omlag 1400 år siden.

- Dette er uten tvil et meget verdifullt funn med tanke på forskning. Det har enormt potensiale, og er et av de best bevarte funnene jeg har hatt anledning til å arbeide med, sier han.

Irwin sier selv at han er forbløffet over hva han ved en tilfeldighet fant i sin egen hage, og legger til at han alltid har vært fascinert av historie.

- Men å finne noe slikt 20 meter fra sin egen inngangsdør, det er ganske vanvittig, sier han til The Independent.

Hele Norges coronakart