- Lukk opp for private investorer i Telenor

- Staten bør ikke tilføre Telenor tre milliarder kroner, slik de har bedt om. La private, langsiktige investorer ordne Telenors behov for egenkapital, sier Venstres finanspolitiker Terje Johansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er helt på det rene med at hans eget - og Venstres - syn på statlig eierskap kan skape rabalder i Sp. Både Sp's generalsekretær Per Olaf Lundteigen og Sp-leder Anne Enger Lahnstein har et helt annet syn på saken.

- Ja, Senterpartiet er problemet. De går jo går inn for at staten skal eie 100 prosent av Telenor, sier Johansen. Han tror imidlertid denne saken lar seg løse med tida.

Sp på glid?

- Det er tegn som tyder på at diskusjonen i Senterpartiet begynner å nærme seg standpunktene i KrF og Venstre. Samarbeidet i regjeringen sveiser partiene sammen, og de får et likere syn på mange saker, sier Johansen.Terje Johansen mener at er helt unødvendig at staten skal eie så mye. Om Stortinget lar norske, langsiktige investorer som Storebrand eller Gjensidige eller andre som driver med langsiktige investeringer kommer og legger tre milliarder i Telenor, vil det ikke ha noe å si for statens mulighet til å holde kontroll.

- Grensen går ved negativt flertall, ved 33,33 prosent. Så lenge staten eier mer enn det, vil man ha kontroll over utviklingen. Hvorfor i all verden skal man eie 100 prosent, 90 prosent eller 66 prosent? spør han.

Enorme beløp

Staten kan kontrollere like mye med negativt flertall. Det er bare spørsmål om hvordan man organiserer den siden av saken, mener Johansen.

- Stortinget burde heller bruke tre milliarder kroner til skoler og andre institusjoner som trenger penger, mener Terje Johansen.

- Det er galt at staten legger så mye penger i et risikoprosjekt. For ingen vet hvordan det går med Telenors satsing, sier han.

Johansen avviser også totalt at det er aktuelt for Stortinget å stille opp med 10 milliarder kroner dersom Telenor og Telia gjennomgår en fusjon.

- Å legge en så enormn pengesum på bordet bare for at Telenor skal bli jevnbyrdig med det selskapet man fusjonerer med, er bortkastet, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer