- Lukk øynene og gå forbi, oppfordrer hjertestart-gründer

- Helt uakseptabelt, sier generalsekretær Erik Kreyberg Normann i Norsk Luftambulanse.

KRITISERER: Hjertestartergründer Lars Håkon Blostrupmoen mener myndighetene må på banen for å få ettervern for å ta seg av sivile personer som kommer ut for dramatiske situasjoner. Foto: Privat.
KRITISERER: Hjertestartergründer Lars Håkon Blostrupmoen mener myndighetene må på banen for å få ettervern for å ta seg av sivile personer som kommer ut for dramatiske situasjoner. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjertestartergründer Lars Håkon Blostrupmoen (39) mener privatpersoner som bidrar for å redde liv ved akutthendelser får så dårlig oppfølging at han ber folk la være å hjelpe.

- Kommer du først til en ulykke bør du lukke øynene og gå forbi, sier han.

Det har ført til kraftige reaksjoner etter at uttalelsen kom på rb.no i går.

Uakseptabelt - Det er veldig langt fra det vi oppfordrer til i Norsk Luftambulanse. Jeg synes det er helt uakseptabelt å gå forbi en person som trenger hjelp fordi man selv eventuelt kan få reaksjoner på et senere tidspunkt, sier generalsekretær Erik Kreyberg Normann i Stiftelsen Norsk Luftambulanse til Dagbladet.

Plikter og medmenneskelighet - Jeg synes det er helt opplagt at enhver person som kan hjelpe et annet menneske som er i nød skal gjøre det. Det er en plikt i forholdt til lovverket, og jeg håper virkelig at vi fortsatt er så medmenneskelig at vi prioriterer å hjelpe hverandre, sier generalsekretær Erik Kreyberg Normann.

Blostrupmoen mener at det kan få store konsekvenser hvis man kommer til et ulykkessted.

- Du risikerer å bli stående igjen som den store taperen i etterkant dersom du prøver å redde livet til noen. Du overlates til deg selv, og rutiner for oppfølging eksisterer ikke. Jeg mener at dette er noe politikerne må ordne opp i snarest, sier Lars Håkon Blostrupmoen til Dagbladet.

Han mener at man må ta vare på seg selv i en slik situasjon.

- Som privatperson har man ikke forutsetningene til å handtere en slik opplevelse og man er avhengig av flaks for at det skal gå bra. Det holder ikke at en ambulansesjåfør eller en politimann spør om det går bra, sier Blostrupmoen.

- Så lenge det ikke finnes ettervern for dem som gjør en innsats for å redde liv, er min oppfordring at hvis du kommer ut for en ulykke eller oppdager en livløs person på gata, bør du lukke øynene og kjøre eller gå forbi, sier han.

- Forstår du at dette kan virker provoserende?

Nødvendig provokasjon - Ja, i alle høyeste grad. Det er ment som en provokasjon, og det er helt nødvendig for å få oppmerksomhet rundt temaet. Jeg mener selvfølgelig ikke at man skal gå forbi noen som trenger hjelp, men det er nødvendig med så sterke ord for at folk skal våkne opp. Hvis det kan være med på å sette fokus på førstehjelp og ettervern for de sopm tilbyr sin hjelp så blir jeg glad, sier Lars Håkon Blostrupmoen.

Blostrupmoen forteller at han gjennom jobben i hjertestarterbedriften stadig får tilbakemeldinger fra personer som sliter etter å ha bidratt i dramatiske hendelser.

Får henvendelser - Jeg har fått mange henvendelser fra personer som har opplevd å bli helt ødelagt etter å ha opplevd en slik hendelse. Når du kommer hjem fra et ulykkessted kommer reaksjonene. Det kan ta noen timer eller noen dager, men reaksjonene kommer og det er et stort samfunnsproblem, sier Lars Håkon Blostrupmoen.

Han mener det må utarbeides nasjonale retningslinjer for slik oppfølging.

- Politikerne må på banen og sørge for et system rundt dette. Det bør være en dedikert person fra en offentlig instans, kanskje politiet, som på åstedet registrerer alle som er til stede ved ulykker eller hendelser der noen må utføre førstehjelp, sier han.

- Når du oppfordrer folk til å gå forbi, oppfordrer du ikke da til lovbrudd og kan være med på å skape farlige situasjoner?
 
- Dette er en spisset overskrift, som du også kan se av responsen har alle som har tatt seg tid til å lese hele intervjuet stor forståelse for at dette selvfølgelig ikke er hva jeg er ute etter. Det er et faktum at det ikke er fokus i dag på å ta vare på de som uforvarende kommer opp i situasjoner, men at dette er et «flaks eller uflaks» resultat som kommer an på tilstedeværende personell, tilgjengelig tid for redningspersonell og en masse andre faktorer. Det er dette jeg ønsker å sette fokus på. Media i dag er nå en gang slik at hvis ikke det kan settes en kontroversiell overskrift er det vanskelig å komme til ordet.  Jeg er hellig overbevist om at en spisset uttalelse i et intervju aldri kommer til å få noen til å se en annen vei ved et ulykkestilfelle.Jeg vet at dette er noe som berører veldig mange mennesker, og jeg mottar stadige tilbakemeldinger på at jeg har satt fokus på noe som er viktig, sier han.
 
- Er du bekymret for at dine uttalelser i ytterste konsekvens kan koste andre mennesker livet?

- Overhodet ikke! Dette har jo satt fokus på både førstehjelp og ettervern. Mange her vil med dette være bedre rustet når en hendelse inntreffer. Jeg jobber daglig under mottoet «Vi skal redde liv», og dette utspillet dreier seg om å bedre livskvaliteten til førstehjelperne. Det er uunngåelig at hendelser inntreffer, men jeg ønsker fokus på livet etter en hendelse, for her kan mye gjøres med relativt små midler. Det handler om oppfølging - å bli sett. Informasjon reduserer usikkerhet i tillegg er anerkjennelse er viktig. Neste gang man kommer i en hendelse er man bedre rustet til å gjøre en enda bedre jobb, sier Lars Håkon Blostrupmoen.

UAKSEPTABELT: Erik Kreyberg Normann, generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, synes det er helt uakseptabelt å gå forbi en person som trenger hjelp fordi man selv eventuelt kan få reaksjoner på et senere tidspunkt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet.
UAKSEPTABELT: Erik Kreyberg Normann, generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, synes det er helt uakseptabelt å gå forbi en person som trenger hjelp fordi man selv eventuelt kan få reaksjoner på et senere tidspunkt. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet. Vis mer