Lukkede dører for Niktin

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): I dag lukket dommeren dørene i Nikitin-saken. Utenfor sto det tjukt med fotografer, både fra russik presse og sikkerhetspoliti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB følger Niktin-saken tett. De har brukt store ressurser på å få Bellona-medarbeider Alexander Nikitin dømt for spionasje. Det er tredje gang på fire år at russisk sikkerhetspoliti forsøker å få den tidligere ubåtkapteinen dømt for spionasje og forræderi fordi han samlet materiale om faren for atomforurensning fra den russiske nordflåten for miljøorganisasjonen Bellona. Ennå er han verken dømt eller frikjent.

Nikitin sier til Dagbladet at han har «en god følelse» for saken, han har gode advokater og de er godt forberedt.

Saken vekker stor oppsikt i Russland. Nærmere 80 pressefolk var i dag til stede da rettssaken ble startet, og det har vært store oppslag i avisene og nyhetssendingene på fjernsyn.

Første dag gikk stort sett med til formalia, og til spørsmålet om åpne og lukkede dører. Ikke overraskende gikk dommeren inn for lukkede dører.

- Grunnen til det, er at tiltalen skal leses opp, og siden tiltalen er hemmelig, lukker de dørene. Dette var helt som forventet, sier Thomas Nilsen i miljøstiftelsen Bellona til NTB.