Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lukkede dører for sex-tiltalt prest

Retten bestemte seg for å lukke dørene. Dermed får pressen ikke følge rettssaken mot den 43-år gamle Sunnmørs-presten som er tiltalt for sexmisbruk av tre barn og en kvinne han drev sjelesorg for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presten erklærte ikke straffeskyld da saken mot ham startet i Søre Sunnmøre herredsrett i formiddag. Aktor og ofrenes bistandsadvokater ønsket lukkede dører, mot advokat Tor Erling Staffs protester. Dermed får ikke offentligheten innsyn i løpet av de åtte ukene saken går.

Mannen risikerer lovens strengeste straff dersom han blir funnet skyldig i den alvorlig tiltalen. Forsvareren, høyesterettsadvokat Staff, hevder at beskyldningene mot hans klient er overdimensjonerte.

Et stort pressekorps møtte opp da rettssaken tok til i dag. Aldri tidligere skal en prest i Den norske kirke ha fått en så alvorlig tiltale rettet mot seg.

- Ikke skyldig, ærede rett, svarte presten etter å ha fått lest opp tiltalen.

Statsadvokat Haakon Meyer ba om at rettssaken skal gå for lukkede dører, og rettens administrator Ingolv Joa valgte under sterkt tvil å lukke dørene.

Forsvarer Staff kritiserer lukkings-kjennelsen og vil undersøke mulighetene for å påkjære. Han mener saken bør tåle offentlighetens lys, ettersom tiltalte hevder han er helt uskyldig.

- Dette fører til ryktespredning og at tiltalte ikke når offentligheten med sin versjon, sier Staff.

- Jeg ønsker helst at dørene i retten er åpne, men det viktigste i denne saken er at helsen til de fornærmede ivaretas. De har vært gjennom enorme påkjenninger i forkant av denne saken, sier statsadvokat Meyer.